Zijn boek Papagaai vloog over de IJssel (2014) ‘over de komst van vreemdelingen in een paar Oer-Hollandse dorpen langs de rivier de IJssel’ was voor projectmanager Laura Prat Bertrams reden om de auteur te benaderen als ambassadeur. “Los van het feit dat deze prachtige roman zich afspeelt in en om de gemeente Kampen, waar ook de Thuisgevers is ontstaan, heeft het verhaal veel elementen van de Thuisgevers in zich. Zo stelt de kerk in Zalk een woning ter beschikking en zorgt de dominee dat de inwoners van Zalk de nieuwkomers warm welkom heten. Ook zien we dat dorpsgenoten het beddengoed regelen, de koelkast vullen en een bos bloemen op tafel zetten. Precies wat we bij de Thuisgevers ook doen. Een betere ambassadeur kunnen wij ons dan ook niet wensen.”

De Thuisgevers helpen statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) versneld aan een nieuw bestaan. Via maatschappelijke initiatieven krijgen zij een tijdelijke huisvestingsplek, bijvoorbeeld in leegstaande schoolgebouwen, buurthuizen of pastorieën. Daarnaast zorgt een buddy uit de lokale gemeenschap voor een warm welkom. Daarmee bespoedigen we de doorstroom van statushouders uit azc’s naar gemeenten, waardoor er plekken vrij komen in de asielopvang. Op dit moment lopen er zo’n honderd verkenningen voor Thuisgeef-initiatieven in meer dan zestig gemeenten. Hulp en advies van de Thuisgevers is kosteloos voor gemeenten en maatschappelijke initiatieven.

De Thuisgevers is een landelijk initiatief van de Protestantse Kerk in Nederland en de gemeente Kampen. De Thuisgevers wordt financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van Justitie en Veiligheid en gefaciliteerd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De Thuisgevers wordt ook ondersteund door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Raad van Kerken in Nederland. Kijk voor meer informatie op dethuisgevers.nl

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.

Advertentie

Kloostercast