De leerstoel richt zich op zingeving en het bevorderen van de dialoog tussen mensen met verschillende levensbeschouwingen in de Nederlandse samenleving. De focus ligt daarbij op de vraag welke levensbeschouwelijke waarden een bijdrage kunnen leveren aan het ‘goede leven voor allen’ in een moderne samenleving, die zich kenmerkt door secularisatie, individualisering en technologisering.
Karen Armstrong, naamhouder van de nieuwe leerstoel: “In onze onrustige wereld kan religie geen zuiver academische studie zijn; zij moet praktisch en profetisch uitdrukking geven aan de diepe wijsheid die de grote wereldreligies in de loop der eeuwen op hun best hebben ontwikkeld, en ons herinneren aan de eeuwige noodzaak van compassie, rechtvaardigheid en eerbied voor zowel de menselijke soort als de natuurlijke wereld.”
Manuela Kalsky: “Ik wil onderzoeken of en zo ja welke waarden vanuit levensbeschouwelijke tradities in dit opzicht betekenisvol kunnen zijn. Is transparantie bijvoorbeeld een nieuwe waarde? Geïnspireerd door de Verlichting vinden we dat de rede alles moet doordringen en transparant moet maken. Het is een vaak gehoorde eis in het politiek debat. Hierdoor verdwijnt het mysterie. Wat betekent dat? Ook is het de vraag of het concept ‘inclusie’ daadwerkelijk recht doet aan de feitelijke diversiteit in onze samenleving. Belangrijke vragen in het maatschappelijk debat.”
Bekijk het gehele artikel met ook een link naar artikelen in het Engels.
Geweldig! Alleen al om haar zesde boek ‘De grote transformatie’ (2005) over het begin van onze religieuze tradities. Hierin schrijft ze – onder heel veel meer – over de ‘Spiltijd’ (900 v.Chr. tot 200 v.Chr.)
Een term van de Duitse filosoof Karl Jaspers), zo genoemd omdat die tijd een scharnierpunt vormde voor de geestelijke ontwikkeling van de mensheid.
Een sterk onderschat boek, vind ik, het beste dat ze ooit schreef. ‘De Spiltijd was een van de vruchtbaarste perioden van intellectuele, psychologische, filosofische en religieuze verandering in de geschreven geschiedenis en zou ongeëvenaard blijven tot de Grote Westerse Transformatie, die onze eigen wetenschappelijke en technologische tijd inluidde.’
Nog 1 citaat: ‘De enige manier waarop je ‘God’, ‘Nirvana’, ‘Brahman’ of ‘Weg’ kon ontmoeten [destijds], was door een leven van compassie. Religie stond gelijk aan compassie.’ 🦋
– Die ontmoeting kan nog steeds… 😉