Misschien mag ik het niet zeggen, maar ik denk dat Karen verliefd is op de profeet Mohammed. Ik vermoed zelfs dat ze haar kloosterschap heeft opgezegd omdat ze merkte dat ze verliefd werd op Mohammed. Non en verliefd, dat gaat namelijk niet samen, zeker niet als de liefde iemand betreft die niet dol is op nonnen.

Nu is verliefd worden op Mohammed niet zo heel bijzonder, miljoenen vrouwen gingen Karen voor: Mohammed was nu eenmaal een aantrekkelijke vent. Hij was slim, hij was lief, hielp in de afwas, naaide zijn eigen sokjes, was dol op dieren (vooral zijn kat en kameel), voor de hongerige had ie altijd wel wat lekkers op zak, hij maakte tijd voor je, hij troostte je als je verdriet had, nooit last van slechte adem, rook altijd naar muskus, blowde nooit, rookte niet, spoot niet, buitengewoon poëtisch onderlegd (al kreeg ie wel hulp van een soufleur), bijzonder sportief ingesteld (weet u hoe zwaar de beklimming van de grot Hira is?) én erg knap: hoge jukbeenderen, donkere ogen, fijn gewelfde neus. Dus verliefd worden op Mohammed, is niet zo moeilijk.

Saillant echter is dat Karen zo verliefd werd op Mohammed dat ze ziek werd van liefde. Ze kreeg epilepsie. Zo erg zelfs dat ze ook profetisch werd. In een van haar boeken verklaart Karen dat bepaalde visionaire inzichten het gevolg zijn van haar epilepsie. Nu weten we dat epilepsie een aandoening is die zich uit in de vorm van aanvallen ontstaan door een plotselinge tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen. Karens liefde voor Mohammed gaat dus kennelijk zo ver dat in haar hersenen soms een plotselinge prikkeloverdracht plaatsvindt die aanzet tot visionaire inzichten. Op die manier is ze dan toch heel dicht bij Mohammed. Want ook Mohammed kreeg epileptische aanvallen wanneer hij weer eens bezocht werd door die Gabriel, en ook dat bezoek leidde steevast tot visionaire inzichten (al verschillen vandaag de dag de meningen hierover).

Terwijl ik dit opschrijf is het CDA-congres op zijn einde en zwaait Maxime Verhagen met bloemen. Een zaal vol christenen die applaudisseren voor een christenhond die in de kont is gekropen van een antichrist omdat hij zo graag Minister van BuZa wil blijven en vicepremier wil worden. De huidige Nederlandse democratie in een notendop.

Gelukkig is daar Karen. Gelukkig is Karen epileptisch geworden. Karen had zoveel last van prikkeloverdrachten dat ze besloot ook maar een soort Koran (Karen, Koran, wat scheelt het?) aan de mensheid te schenken: Charter for Compassion. Tegelijkertijd op 175 bijeenkomsten werd in 32 landen het handvest vorig jaar 12 november aan de wereld geopenbaard. Het is het offer van Karen, haar getuigenis. Haar boodschap aan de mensheid.

Karen, ik houd van je.

benzikavierk

Mohammed Benzakour

Schrijver en columnist

Mohammed Benzakour (Marokko, 1972) is schrijver en socioloog. Zijn nieuwste boek is verhalenbundel ‘De ogen van Fadil’ (2020). …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.