In veel kerken zijn mensen op zoek naar een meer duurzame manier van leven. Maar hoe houd je duurzaam leven vol? En hoe blijf je samen, geïnspireerd? Ter ere van het tienjarig jubileum van GroeneKerken in 2021, verzamelde Kees Posthumus verhalen van kerken die duurzame stappen zetten. In het boek Geloof en een hoop zonnepanelen zijn deze verhalen gebundeld, en aangevuld met interviews, verhalen en gedichten, liederen, gebeden, recepten en cartoons van Martijn Cornelissen. “Het boek schetst een beeld van kerken die in beweging willen komen voor Gods schepping en geeft kerken en kerkleden handvatten om zelf stappen te zetten,” zo meldt GroeneKerken.

In de afgelopen tien jaar sloten al bijna vierhonderd kerken zich aan bij het netwerk van groene kerken, van protestants en katholiek tot gereformeerd en evangelisch. Ook zijn er vijftien groene moskeeën en is er een groene Joodse sjoel. Jan Vroonland is vanaf het begin, in 2011, betrokken als vrijwilliger. “Zorg voor de schepping was jaren geleden een onderbelicht thema,” vertelt hij. “Door de oprichting van GroeneKerken zie je nu steeds meer duurzame diakenen en milieudiakenen die duurzaamheid in hun kerk een gezicht geven.”

Vroonland is ambassadeur voor GroeneKerken. “De beweging is laagdrempelig. Als je als kerk de intentie hebt om met een of twee thema’s aan de slag te gaan, kun je al meedoen,” zegt hij. “Het netwerk van groene kerken – bijna vierhonderd in totaal – biedt mogelijkheden om ervaringen uit te wisselen en elkaar te enthousiasmeren. Duurzaamheid is een prachtig thema om als kerk mee aan de slag te gaan. Gezonde lucht, gezond voedsel, daar is elk mens bij gebaat. Daar zit de winst. En het is een 100 procent bindmiddel: of je nou islamiet, christen, boeddhist of hindoe bent, iedereen heeft belang bij duurzaamheid. Daar kunnen we elkaar in vinden. Ook geef je hiermee een mooi signaal af naar de jongere generatie: dat je de aarde leefbaar wilt houden voor hen.”

Geloof en een hoop zonnepanelen

Groene kerk worden of zijn is niet altijd even makkelijk, beaamt Vroonland. “Je moet een lange adem hebben. De praktijk is vaak weerbarstig. Want er zit een confronterend tintje aan. Vaak gaat het over het veranderen van je eigen leefstijl of de leefstijl van je kerk. Welke energieleverancier kies ik, welke thee, schoonmaakmiddelen of kleding koop ik? Draag ik misschien bij aan een systeem dat haaks staat op de opdracht: heb uw naaste lief als uzelf?”

Probeer daarom gewoon te beginnen, en zet kleine stapjes, adviseert Vroonland. “Benadruk dat het leuk is, dat er een wereld voor je open gaat. Want er zijn zoveel mogelijkheden als het gaat om duurzame kleding, eerlijke winkelroutes of het bij- en vlindervriendelijk maken van je kerktuin.”

Met het boek Geloof en een hoop zonnepanelen wil Kees Posthumus groen en duurzaam leven onder de aandacht brengen. Vroonland: “Kees is een verhalenverteller pur sang. Zijn boek is een prachtige inspiratiebron die mensen op ideeën brengt. Want alles begint met inzicht. Het boek prikkelt je om na te denken en in beweging te komen.”

Wie in een kerk, werkgroep of gemeenschap aandacht wil besteden aan geloof en duurzaamheid kan Kees Posthumus vragen om verhalen te vertellen, samen te koken en in gesprek te gaan. Zijn voorstelling kan tegen een vergoeding worden geboekt via [email protected]. Het boek kan via deze link worden besteld. Posthumus zal de komende maanden op verschillende momenten zijn boek presenteren.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al 2 reacties — praat mee.