Vluchtelingen in Nederland blijken zich regelmatig eenzaam te voelen. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat 94% meer Nederlandse vrienden wil, maar dat het lastig is vrienden te maken. “Dat is schrikbarend, zegt Karel Jungheim die als specialist vluchtelingen werkzaam is voor Kerk in Actie. “Want onderzoek wijst ook uit dat vriendschappen heel belangrijk zijn voor een succesvolle integratie”.

Meer dan 3000 meter lange Tafel van Hoop

Via de landelijke actie Tafels van Hoop vinden op ruim 50 verschillende plaatsen in Nederland ontmoetingen plaats tussen meer dan 3000 vluchtelingen en christenen. Zij vorm één denkbeeldige tafel van 3092 meter.

Kerk in Actie hoopt vluchtelingen en kerken met de actie in contact te brengen voor een gezellige avond, om begrip te hebben voor elkaars situatie en om de vluchtelingen te helpen bij hun integratie. Jungheim: “We zijn blij verrast met de massale belangstelling voor de actie. We weten dat, buiten de actie om, veel meer kerken dit soort maaltijden organiseren. Daaruit ontstaan vervolgens weer andere initiatieven, zoals bijvoorbeeld taallessen, vrijwilligerswerk of mentale ondersteuning.”

Wereldwijd ruim 33 miljoen kinderen op de vlucht

De actie Tafels van Hoop maakt onderdeel uit van een advents- en kerstcampagne van Kerk in Actie voor vluchtelingenkinderen. “65 miljoen mensen zijn vandaag de dag op de vlucht. Meer dan de helft is kind. In Nederland vangen we een zeer bescheiden deel van de vluchtelingen op. De vluchtelingen zijn blij met de opvang hier, maar het valt natuurlijk niet altijd mee. Met acties zoals Tafels van Hoop willen we er als kerk in praktische zin voor deze mensen zijn. Daarnaast wordt er door kerken de komende weken geld opgehaald voor vluchtelingenkinderen in Nederland, Libanon en Syrië.”, aldus Karel Jungheim namens de hulporganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland.

Tijdens de adventsperiode zamelde Kerk in Actie geld in voor vluchtelingenkinderen in Nederland, Griekenland en Libanon. Tijdens de kerstperiode wordt er samen met EO Metterdaad, Dorcas en World Vision campagne gevoerd voor vluchtelingen in Syrië.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.