“Als kerken staan we voor barmhartigheid en rechtvaardigheid. In het vluchtelingenbeleid zien we dat te weinig terug”, zegt Karel Jungheim, specialist vluchteling bij de Protestantse Kerk. “De Kinderombudsman wijst erop dat terugkeer van kinderen die hier langer dan vijf jaar gewoond hebben ontwrichtend en schadelijk is. Daar moet beter naar geluisterd worden”, vindt Jungheim die het belang van deze kinderen noemt als belangrijkste reden om als kerken in actie te komen voor een ruimer kinderpardon.

Rechtvaardig én barmhartig

De Sint Joriskerk in Amersfoort merkte van dichtbij wat het voor kinderen betekent die al lange tijd hier verblijven toen vorig jaar een Armenia Hambartsjumian van twee kinderen werd uitgezet naar Armenië. “Ik vind dat wetgeving op het punt van het kinderpardon niet alleen rechtvaardig maar ook barmhartig moet zijn, aldus ds. Dekker die predikant is van de Amersfoortse kerk.

“Er wordt door verantwoordelijken (politiek; rechters; IND e.a.) nu heel scherp langs alleen de regels gezeild. Dan wordt wetgeving hard en wordt er geen rekening gehouden met het welzijn van kinderen. Als de procedures die wij zelf bedacht hebben ertoe leiden dat asielaanvragen zo lang kunnen duren dan moeten we die procedures tegen het licht houden, maar kinderen mogen hiervan niet de dupe zijn.”

400 kinderen leven in onzekerheid

Voor ongeveer 400 kinderen uit alle windstreken duurt deze onzekerheid al meer dan vijf jaar. “Ze zijn onze buren, onze klasgenoten, onze collega’s, onze teamgenoten, onze kerkgenoten en onze vrienden geworden. Hoe Nederlands zij zich in hun hoofd of hart ook voelen, ze zijn het op papier nog niet”, zo vertelt Jungheim. “Ze dreigen te worden uitgezet en leven ook in een land dat veilig moet zijn met de angst dat er iemand voor hun deur staat om ze met een enkeltje op het vliegtuig te zetten naar een onbekend land. Dat vinden wij onwenselijk.”

Om aan die onzekerheid een eind te maken hopen de kerken de politiek te dwingen tot een waardig Kinderpardon. Tot en met eind januari kan iedereen die dat wil de petitie tekenen om de politici te overtuigen van wat iedereen die deze kinderen kent allang weet: ze zijn al thuis.

Bron: Protestantse Kerk/ Kerk in Actie

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.