Verder werken aan de Toekomst, dat is het thema van de Keti Koti-maand 2015. Juni staat in het teken van de herdenking van het slavernijverleden en de viering van de bevrijding op 1 juli. Dit thema is onverminderd actueel, nu het kabinet de subsidie voor de nationale herdenking wil afschaffen. De Stichting Keti Koti Dialoog Tafel wil door een 24-uurs dialoog estafette zwarte én witte Nederlanders betrekken bij de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij. Dit gebeurt in samenwerking met Atria, kenniscentrum voor vrouwengeschiedenis en emancipatie en de multimediale website Nieuwwij.nl.

“Bij ‘Goeree’ dacht ik altijd aan de heerlijke strandvakanties uit mijn jeugd. Tot ik onlangs ontdekte dat er vanaf het stadje Goedereede, dat vlakbij dat strand ligt, tot in de 18de eeuw slavenschepen vertrokken naar het West-Afrikaanse slaveneiland Ile de Goreé. Tussen de 15de en 19de eeuw werden daar zo’n 20 miljoen Afrikanen verscheept, lees ik op de site van UNESCO. Wat hebben mijn voorouders, die op het Zuid-Hollandse eiland woonden, van de slavenhandel geweten?” – Marli Huijer, Denker des Vaderlands

“Als erfgenaam van het slavernijverleden is het belangrijk dat mijn stem, samen met andere zwarte stemmen, wordt gehoord in de dialoog over de koloniale geschiedenis van Nederland. Het is goed om gezamenlijk te reflecteren op wat was, dat vrij te laten om vanuit het hier en nu te kijken naar de toekomst.” – Andwele Dwight Illes, apotheker

Hoe werkt de 24-uurs Keti Koti dialoog estafette?
Vanaf 30 juni 9.00 uur tot 1 juli 9.00 uur vindt er aan de voet van het Nationaal monument slavernijverleden een Keti Koti dialoog estafette plaats. Gedurende een periode van 24 uur gaan 24 zwart/wit duo’s, uit de wereld van cultuur, religie en samenleving drie kwartier met elkaar in gesprek. Er komen kwesties aan de orde die in brede zin met zwart en niet zwart-zijn te maken hebben: dagelijkse dingen, thuis, op het werk, kinderen, vooroordelen, machtsongelijkheid, zwart/wit denken. Wat vaak onbesproken blijft komt aan bod met als doel elkaar beter te leren begrijpen en zo nader tot elkaar te komen. Na afloop van elk dialooggesprek worden de aanwezige toehoorders uitgenodigd om te reageren op het zojuist gevoerde gesprek.

De aftrap wordt om 9.00 uur gegeven door de Denker des Vaderlands, Marli Huijer, die in gesprek gaat met Andwele Dwight Illes, apotheker. Gedurende de nacht gaan studenten van De Nieuwe Universiteit en University of Colour met elkaar de dialoog aan. Aan de dialoog estafette nemen verder o.a. deel: Aspha Bijnaar, wetenschappelijk onderzoeker, Hedy d’Ancona, oud-minister, Jan van Kooten, directeur Nationaal Comité 4 & 5 mei, Andrew Makkinga, presentator, Karin van den Broeke, preses van de Protestantse Kerk in Nederland, Henna Goudzand, schrijfster, Ilco van der Linde, creative director MasterPeace, Jetty Mathurin, actrice, Lody van de Kamp, rabbijn en Joan de Windt, journalist.

Gloria Wekker, Aletta-leerstoel Gender en Etniciteit Universiteit Utrecht en de Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen sluiten de dialoog af op 1 juli van 8.00 tot 9.00 uur.

“Ik heb in het Caribisch gebied gewoond en gewerkt en vind het belangrijk om de afschaffing van de slavernij te vieren en te herdenken. Daarom doe ik graag op 1 juli mee aan de Keti Koti dialoog estafette” – Reinier van Zutphen, Nationale Ombudsman

“Ik doe mee aan de Keti Koti dialoog, omdat het een waardige manier is om de leemten in kennis omtrent slavernij bij veel witte Nederlanders weg te nemen en zo invulling te geven aan ons gedeelde burgerschap en onze gemeenschappelijke toekomst” – Prof. dr. Gloria Wekker.

De facilitering van de dialooggesprekken is in handen van Heidi Lobato en Mercedes Zandwijken.  

Keti Koti dialoog ontbijt
Op 1 juli vindt van 10.00 tot 12.00 uur het Keti Koti dialoog ontbijt plaats. Het is de feestelijke afsluiting van de 24-uurs dialoog estafette, die in het teken staat van de vorming van nieuwe bondgenootschappen. Adres: Muiderkerk, Linnaeusstraat 37, Amsterdam.

Herdenkingsmars
Om 12.00 uur start de herdenkingsmars vanuit de Muiderkerk naar het Nationaal Monument in het Oosterpark alwaar om 13.00 uur de nationale herdenking begint.

Wie zijn wij?
De Keti Koti Tafel is in 2012 in het leven geroepen om witte en zwarte Nederlanders middels dialoog te betrekken bij de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863. Er wordt stilgestaan bij de gevolgen die het slavernijverleden nog altijd heeft op de onderlinge relaties. Door middel van dialoog worden verbindingen gecreëerd die noodzakelijk zijn om de vaak pijnlijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Inmiddels heeft de Stichting Keti Koti Tafel circa 4000 mensen met elkaar in dialoog gebracht met behulp van ruim 50 samenwerkingspartners.

Verbindende rituelen
Er wordt niet alleen in gesprek gegaan maar voorafgaand, tijdens en na de dialoog verrichten de deelnemers met elkaar een aantal symbolische handelingen. In het openingsritueel smeren we elkaars armen in met kokosolie. Hiermee wrijven we de pijn uit het verleden bij elkaar weg. Tegelijkertijd kauwen we op Kwasi Bita, een bittere houtsoort die symbool staat voor de bittere smaak uit het verleden. Deze rituelen worden begeleid door een koor dat treurliederen zingt uit de tijd van de slavernij. De Keti Koti Dialoog Tafel wordt afgesloten met het zuigen op suikerriet, symbool voor de zoete vrijheid waarin we leven. Daarna worden traditionele vrijheidsliederen ten gehore gebracht. De Keti Koti Dialoog Tafel is geslaagd wanneer een zo divers mogelijk publiek deelneemt  aan de dialoog.

A.s. zondag 28 juni wordt in het IKON-programma De Nieuwe Wereld ook aandacht besteed aan het slavernijverleden. Te gast is dan Anthony Grimes die betrokken is bij Blacklivesmatter.

Hieronder een video van een Keti Koti tafel-bijeenkomst in 2013.

Bron: Ketikotitafels.nl

Nog geen reactie — begin het gesprek.