“De vluchtelingen waar het om gaat zijn immers niet slechts beelden in de media,” schrijven de rabbijnen. “Het zijn ménsen van vlees en bloed, die in een onmenselijke situatie gevangen zitten. Wij beseffen heel goed dat Nederland alléén niet alle vluchtelingen uit de hele wereld kan opvangen. Maar dit ontslaat ons land niet van de verplichting om in een concreet geval daadwerkelijk te doen wat het wél kan. Wij dringen er daarom met klem op aan, dat Nederland alsnog een redelijk aantal vluchtelingen uit Lesbos, vooral onbegeleide kinderen en jongeren tot 18 jaar, ruimhartig in Nederland verwelkomt. Dat is Nederland dat er prat op gaat altijd open te hebben gestaan voor vreemdelingen en claimt op de bres te staan voor vrede, recht en menselijkheid, aan zichzelf verplicht.”

De tekst is ondertekend door de rabbijnen Menno ten Brink, Tamarah Benima, Navah-Ttehila, Livingstone-Shmuelit, Marianne van Praag, Albert Ringer, Joram Rookmaaker, Kineret Sittig en Awraham Soetendorp.

Kerkklokken luiden

Geheel in de geest van de oproep die de rabbijnen doen, roept de christelijke hulporganisatie Kerk in Actie alle lokale kerken in Nederland op om dinsdag 29 september om 9.30 uur de kerkklokken te laten luiden. Dit om vanuit heel Nederland een duidelijk signaal af te geven aan de Nederlandse regering. De klokken luiden 8 minuten en twintig seconden: samen is dat precies 500 seconden en dat is ook het aantal minderjarige asielzoekers dat Nederland op zou moeten nemen uit vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Veel lokale kerken geven gehoor aan de oproep.

#500Kinderen

Het tijdstip 9.30 uur is ook het moment waarop twaalf organisaties, waaronder VluchtelingenWerk en Defence for Children, een petitie aanbieden aan de woordvoerders asiel & migratie van de Tweede Kamer. De petitie #500kinderen is inmiddels meer dan honderdduizend keer ondertekend. Dat de overhandiging van de petitie op 29 september gepaard gaat met gebeier van klokken, is inmiddels toegezegd door de Protestantse Gemeente van Den Haag. Maar ook in de rest van het land zal het geluid van de kerkklokken te horen zijn.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.