Vrijwel alle politieke partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart hebben inmiddels hun kieslijsten vastgesteld. Op 1 februari moeten alle lijsten definitief worden ingeleverd bij de Kiesraad. De leden van de partijen hadden in de afgelopen maanden de kans om zich uit te spreken over de volgorde van de kandidaten op de lijsten.

Diverse kandidaten

Kleur de Kamer ijvert voor de positie van vijftien kandidaat-Kamerleden. “Nederland heeft meer bruggenbouwers nodig”, stelt het initiatief. De vijftien kandidaten staan op onverkiesbare plekken op de kieslijsten van CDA, D66, GroenLinks, PvdA en DENK. Dit varieert van plek 6 bij DENK tot plaats 10 bij D66 of plek 38 bij GroenLinks. Qua achtergrond zijn de kandidaten divers: sommigen hebben Marokkaanse voorouders, bij anderen liggen hun roots op Curaçao of Sint Maarten.

Een aantal kandidaten heeft al bestuurlijke ervaring, zoals de Amsterdamse gemeenteraadsleden Sofyan Mbarki (PvdA) en Simion Blom (GroenLinks). Jorien Wuite (D66) was op Sint Maarten minister en gevolmachtigd minister. Andere kandidaten werken bijvoorbeeld als registeraccountant, docent of marechaussee.

Diverser en inclusiever

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties concludeert in het deze week verschenen rapport ‘Staat van het Bestuur 2020’ dat de kieslijsten diverser en inclusiever moeten, stelt Saniye Çelik, lector Diversiteit aan Hogeschool Leiden, in een artikel van NRC. Volgens Çelik is het openbaar bestuur geen goede afspiegeling van de samenleving.

Het aandeel van vrouwen is met 30 tot 35 procent te laag. Het percentage van mensen met een migratie-achtergrond in het openbaar bestuur is nog lager. “Hierdoor komt de legitimiteit van het openbaar bestuur onder druk te staan”, stelt Çelik op de website van Hogeschool Leiden.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.