Bij de voorbereiding van de bijeenkomst gingen verschillende stemmen op om de Russisch-orthodoxe delegatie juist uit te sluiten omwille van de openlijke steun van patriarch Kirill voor de invasieoorlog in het buurland Oekraïne.
De verhoudingen met de Russisch-orthodoxe Kerk liggen gevoelig. EKD-voorzitter Kurschus begrijpt dat men het oneens is met het officiële standpunt van het patriarchaat in Moskou. En het standpunt van de patriarch over de oorlog bestempelt ze zelfs als godslastering. Maar dat mag volgens haar niet beletten in contact te blijven met de Russisch-orthodoxe Kerk. Kurschus nam ook een standpunt in over wapenleveranties aan Oekraïne, een kwestie die ook intern binnen de EKD voor verdeeldheid heeft gezorgd. Wat dat betreft, spreekt zij zich uit voor beperkte wapenleveranties aan Oekraïne. “Elk volk heeft het recht om zich te verdedigen. Dat is ook in het internationale recht zo voorzien. De prioriteit gaat echter uit naar het stoppen van dit conflict en wapenleveringen zijn daarvoor slechts een allerlaatste middel. Ook nu het einde van deze oorlog nog lang niet in zicht is, blijft de noodzaak tot verzoening bestaan.”
Wat betreft de zorgen om het klimaat, geeft de wereldwijde vergadering van kerken een helder signaal af. Volgens de Wereldraad gaf deze zomer, met zijn hitte, langdurige droogte, bosbranden, watertekorten, maar net zo goed overstromingen, modderstromen en dodelijke stormen nog maar een voorproefje van wat onze planeet nog te wachten staat. Het in Genève gevestigde oecumenischee overlegorgaan erkent dat de oorlog in Oekraïne een ingrijpende impact heeft, ook op het vlak van klimaatbescherming. Maar dat mag volgens de wereldraad geen excuus zijn om de noodzakelijke acties voor het klimaat af te zwakken. “Diezelfde oorlog heeft overigens ook duidelijk gemaakt hoe sterk wij afhankelijk zijn geworden van fossiele brandstoffen. Zorg voor de schepping en inzet voor sociale rechtvaardigheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden,” stelt de vergadering.

De afgevaardigden van de Wereldraad van Kerken (WCC) zijn van 31 augustus tot 8 september 2022 in het Duitse Karlsruhe samen, onder het motto ‘De liefde van Christus beweegt, verzoent en verenigt de wereld’. Er zijn circa vierduizend deelnemers uit meer dan honderd landen. De openingstoespraak van de bijeenkomst, die slechts om de zes tot acht jaar plaatsvindt, is woensdag gegeven door de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier. De deelnemers overleggen over de dialoog tussen de christelijke kerken, maar net zo goed over theologische en sociaal-politieke kwesties. De belangrijkste thema’s zijn de klimaat- en milieubescherming, oorlog en ontwapening en de wereldwijde strijd tegen honger en armoede. Er worden in Karlsruhe ook afgevaardigden uit Rusland en Oekraïne verwacht.
Bronnen: WCC en Domradio.
