De KNR Waarderingsprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een initiatief waarin de Hogere Oversten van de religieuze orden en congregaties zich herkennen. De oversten zijn verenigd in de KNR.
De maatschappij wordt meer divers, maar de de polarisatie neemt ook toe. Er is steeds meer sprake van wij-zij-denken. In de loop van 2020 werd dat op veel vlakken bevestigd: de dood van George Floyd en de daaropvolgende protesten bereikten ook ons land en deden ook hier discussie oplaaien. Ook de voor- en tegenstanders van de coronamaatregelen laten zich duidelijk horen. Toch gebeurden er volgens de KNR ook mooie dingen. In de coronacrisis stonden mensen klaar om elkaar een handje te helpen, of een hart onder de riem te steken. Dat ging bijvoorbeeld via kaartenacties, kookgroepjes of extra voedselhulp.

Volgens de KNR liet 2020 ook zien dat er mensen zijn “die openstaan voor de verscheidenheid en die bereid zijn te luisteren naar anderen en proberen de verschillen te overbruggen.” De verschillen zitten in sociale, culturele of religieuze achtergrond, in generaties en in de kansen die iemand krijgt.
Onderwijs en vorming zijn in deze tijd belangrijke middelen om de verschillen te overbruggen, stellen de religieuzen: “enerzijds door mensen met een achterstand middels scholing, training en coaching meer kansen te bieden; anderzijds door in vorming en onderwijs de ander te leren kennen, vooroordelen weg te nemen en te laten inzien dat er verschillen mogen zijn en dat diversiteit iets positiefs kan zijn.”
Nomineren
Initiatieven kunnen tot 31 maart genomineerd worden bij de KNR. De uitreiking van de Waarderingsprijs vindt plaats in november. Meer informatie is te vinden op de website van de KNR.