Van Oord legt uit dat het Oude Testament “een vergaarbak van geschriften” is. “Een mengelmoes van genres. Inderdaad, ook een bundel met ‘extreem veel geweld’ zoals u in de uitzending zei. Dus geen tijdloos boek. Auteurs hebben de stempel van hun tijd er op gedrukt. Wij weten soms beter. Maar niets ‘menselijks’ is de Bijbel vreemd. Geweld is helaas van alle tijden. Weet ook dat de Bijbel en geloven niet samenvallen.”

De theoloog en predikant, die ook werkzaam is voor KRO-NCRV, hoopt dat Van Rossem zich wat meer verdiept in religie. “Ik raad u aan eens wat meer te lezen in het Oude Testament, bijvoorbeeld het boek Prediker (past wel bij uw denken) over zin en onzin van het leven of Hooglied over ons erotisch verlangen. En Spreuken met zoveel mooie wijsheid. Ik ben zelf dol op de verhalen uit de eerste boeken (de tora) van het Oude Testament. Kent u het boekje Jona? Of Ruth? Of de Psalmen? En Job?
Beeldrijke inspirerende teksten en verhalen. Mythen die ook onze tijd duiden. Het Oude Testament biedt een grote verscheidenheid. En dat af doen als ‘krankjorum’ …nee dat past u niet, met uw wijsheid en intelligentie.”

En Van Oord besluit: “Gebruik deze zomertijd om eens te bladeren in bijvoorbeeld het boek van John Barton, de Bijbel. Het boek, de verhalen, de geschiedenis. Het zal u goed doen. En vooral uw beeld van het Oude Testament. En lees ook in het Eerste Testament zelf. Blaas het stof van uw bril en verwijder de spinnenwebben uit uw oordeel… en lees! Vrede voor u!”

Terwijl Van Rossem met zijn uitspraak een groot deel van de christelijke Bijbel bij het grof vuil zet, betekent zijn uitspraak een volledige afwijzing van de Tenach. Wat christenen het Oude Testament noemen, valt immers samen met wat voor Joden hun heilige boek is: de Tenach. Daarom is ook de kritiek vanuit Joodse hoek niet mals. “Het laat maar weer eens zien dat ingestudeerde wijsheid geen garantie is voor burgerfatsoen,” zegt rabbijn Lody van de Kamp desgevraagd. “Het is een goede troost te weten dat een professor met emeritaat gaat. Het woord van de Eeuwige heeft daarentegen een eeuwigheidswaarde.”

En de rabbijn vervolgt: “Wanneer Maarten de pijp al lang aan Maarten heeft gegeven slaan Christenen, Moslims, Joden en talloze andere gelovigen nog steeds hun Bijbels, Korans en Thora’s open voor een betere en beschaafdere wereld.”

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al 21 reacties — praat mee.

Advertentie

Kloostercast