Volgens Harrie van den Akker, hoogleraar en voorzitter van de Mariënburgvereniging, gaat het om de vraag of katholieken bewogen zijn met de medemens, of ze vluchtelingen opvangen, respect hebben voor andere relaties dan tussen man en vrouw, armoede de wereld uit helpen en bijdragen aan het beperken van de opwarming van de aarde. Dat sluit volgens Van den Akker aan bij de encyclieken (de pauselijke brieven) Laudato si’ en Fratelli tutti van paus Franciscus. “Het zou ook moeten gaan over hoe gelovige katholieken daartoe steun kunnen zoeken bij elkaar in geloofsvieringen.”

“Maar het lijkt vooral te gaan om kardinaal Eijk die in Rome vraagt om een gender-encycliek alsof zijn vermaledijde boek De band van de Liefde niet al genoeg afkeuring teweeg heeft gebracht,” aldus de voorzitter. “Gelovige katholieken zitten helemaal niet te wachten op starre wetten en op een kardinaal die onder de lakens kijkt – alsof hij weet wat God zou willen of bedoelen. De kardinaal heeft ook weinig tot niets begrepen van andere verbintenissen dan het huwelijk tussen een man en een vrouw.” Volgens de Mariënburgvereniging staat dit in schril contrast met de Vlaamse bisschoppen die de tekenen van de tijd wél verstaan. “Zij hebben een liturgie ontwikkeld voor de inzegening van lhbti-relaties.”

1443218
Katholiek voorman Harrie van den Akker

Het afgelopen jaar hebben veel katholieken bijgedragen aan het wereldomvattende synodale proces van paus Franciscus. Ook landelijke verenigingen als de Mariënburgvereniging en het Netwerk van Katholieke Vrouwen hebben zelfstandig hun reacties ingeleverd in Rome.

Van den Akker: “Hopelijk is tijdens het ad-limina bezoek ook het brede spectrum van meningen over geloof en kerk anno 2022 aan de orde geweest.”

De Mariënburgvereniging roept alle katholieken in Nederland op om hun onvrede te uiten over dit bezoek en hun stem te verheffen. “Dat wij het anders willen, een ander geluid, een kerk die luistert naar waar mondige gelovigen van nu behoefte aan hebben.”

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.