Mijn tante Nahid Behroozi is een 62-jarige bahá’í uit de stad Karaj in het noorden van Iran. Afgelopen zomer, op 29 juli, werd zij gearresteerd door de inlichtingendienst van Iran. Ze werd hardhandig behandeld en ze konden haar geen wettelijk bevel tonen. Tegelijk met haar arrestatie vielen de autoriteiten haar huis binnen, waarbij ze religieuze symbolen beschadigden en religieuze boeken, muziekboeken en financiële documenten in beslag namen.

Na twee weken kreeg onze familie te horen dat ze op borgtocht vrij mocht komen, wat heel gebruikelijk is in Iran, maar toen ze naar de autoriteiten gingen om de borgtocht te betalen, kregen ze te horen dat ze niet kon worden vrijgelaten en dat haar ondervraging zou worden voortgezet. Dit gebeurde tot twee keer toe, elke keer werd hen gevraagd borg te betalen, en vervolgens werd dit werd geweigerd. Dit heeft een enorme mentale druk op mijn tante en onze familie gelegd. Ze wordt nog steeds vastgehouden in de Kachouei-gevangenis en we maken ons grote zorgen om haar gezondheid. Ze lijdt aan astma en haar symptomen zijn verergerd tijdens haar detentie.

Hoewel de arrestatie van mijn tante het meest recente geval van discriminatie is waar mijn familie mee te maken heeft gehad, is het verre van het enige. Jarenlang is mijn familie in Iran het slachtoffer geweest van verschillende vormen van discriminatie, met name op het gebied van onderwijs, werk en burgerrechten, vanwege ons Bahá’í-geloof. Het pensioen van mijn grootvader werd stopgezet, mijn vader werd van de universiteit gestuurd en is zijn baan verloren, mijn moeder en tante mochten niet naar de universiteit, allemaal vanwege ons geloof. Helaas heeft deze discriminatie zich voortgezet in de volgende generatie, waardoor ik, mijn zussen en neven en nichten ook geen onderwijs konden volgen aan Iraanse universiteiten vanwege onze religieuze overtuiging.

We maken ons grote zorgen over de gezondheid van mijn tante. Haar man, kinderen en broers en zussen worden overspoeld door stress en angst, en we roepen de autoriteiten met klem op om haar vrij te laten. Ze is een gewone burger wiens leven is beïnvloed door religieuze discriminatie en heeft recht op respect voor haar mensenrechten.

Lees ook

Mansoureh Shojaee YouTube

Met artistieke expressie aandacht voor vrouwenonderdrukking Iran

Iraanse vrouwenactiviste Mansoureh Shojaee sprak op bahá’í-bijeenkomst

IMG_20150604_163249

Bahá’ís werken aan vrede maar worden vervolgd in Iran

Het jaar 2024 begon voor de bahá’ís in Iran heel heftig

Roza B.

Roza B. deelt om veiligheidsredenen liever niet haar achternaam. Haar gegevens zijn bekend bij de redactie.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.