“In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wil het neofascistische FvD op vijftig plekken meedoen,” zo schrijft het platform. “Mark Rutte maakt, ondanks het toeslagenschandaal, een doorstart met een nieuw kabinet. En vluchtelingen worden aan de grenzen van Europa steeds gewelddadiger behandeld. Dit is waarom we op 13 maart, in het weekend vóór de gemeenteraadsverkiezingen, op zoveel mogelijk plekken in het land de straat op willen gaan.”

In Amsterdam zal volgens de organisatoren een grote demonstratie plaatsvinden en in tal van andere steden zullen ook acties zijn door lokale coalities en ondersteund door het platform. “We hopen dat dit een nieuwe impuls kan zijn voor een beweging die een solidair en inclusief alternatief zet tegenover racisme en fascisme.”

Actiemateriaal-Witte-poster-zonder-tekst

Meer dan honderd organisaties hebben de oproeptekst voor de actiedag ondertekend. Van netwerken tegen verschillende vormen van racisme, klimaatgroepen tot politieke organisaties.

Platform Stop Racisme is een landelijke coalitie van organisaties die zich inzet tegen vormen van discriminatie, racisme en fascisme. Hiermee plaatst het platform zich in de voetsporen van Nederland Bekent Kleur, Samen tegen Racisme en Comité 21 maart.

Het doel van het platform is om “de antiracistische beweging verder te verbreden en uit te bouwen zodat we sterker staan tegen institutioneel racisme en extreemrechts.”

“Racisme is structureel en verweven in ons maatschappelijk stelsel op economisch en sociaal vlak. Machthebbers gebruiken racisme voor een politiek van verdeel en heers. Ditzelfde geldt voor andere vormen van discriminatie zoals transfobie en validisme. Dit gebeurt niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld,” zo meldt het platform.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.