Marietje Beemsterboer onderzocht hoe de religieuze identiteit van islamitische basisscholen in Nederland zich verhoudt tot de maatschappelijke context waarin de scholen zich bevinden. Ze voerde 75 gesprekken op 19 islamitische scholen. De meewerkende scholen werden geselecteerd op maximale spreiding naar grootte, geografische ligging in Nederland, oprichtingsjaar en etniciteit van het schoolbestuur. Beemsterboer kwam tot verrassende conclusies die de vooroordelen ten aanzien van islamitische basisscholen weerspreken.

Al sinds de oprichting in 1988 is het islamitisch basisonderwijs in Nederland een bron van discussie. De ontwikkeling ervan heeft de afgelopen dertig jaar niet stilgestaan en geeft aanleiding tot nieuwe inzichten. Toch worden in de discussie al jarenlang dezelfde argumenten gebruikt.
Hoe geven de verschillende islamitische basisscholen vandaag de dag vorm aan hun identiteit? En hoe wegen zij de verschillende maatschappelijke debatten over de islam daarin af?
Dit boek laat – met een focus op de identiteitsvorming – de leerkrachten en directieleden zelf aan het woord en probeert de verschillen in waarden, normen en gewoonten van binnenuit te duiden.
Islamitische basisscholen blijken steeds meer aandacht te hebben voor de maatschappelijke context. Ook wordt inzichtelijk dat islamitische basisscholen zich van andere basisscholen onderscheiden vanwege hun interne diversiteit en de continue dialoog met die maatschappelijke context.
Over het boek ‘Islamitisch basisonderwijs in Nederland’
Dit boek is een pleidooi voor genuanceerder denken over en handelen rond het islamitisch basisonderwijs in Nederland.
Boekgegevens
Titel: Islamitisch basisonderwijs in Nederland| Auteur: Marietje Beemsterboer| Aantal pagina’s: 360| Afmeting: 17 x 24 cm| Prijs: €29,90| Uitgeverij: Parthenon| ISBN/EAN: 9789079578931|
Meer informatie/ bestellen
Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.
Voor meer informatie over Marietje Beemsterboer, klik hier.
Bron: Universiteit Leiden, Uitgeverij Parthenon