Deelnemers aan Emoena leren niet alleen zichzelf, maar ook ‘de ander’ kennen, waarbij zowel ruimte is eigenheid als openheid, zo meldt het programma. “Emoena ziet het als haar taak om kennis en begrip over verschillende levensbeschouwingen te vergroten, dialoogvaardigheden te versterken, kritisch denken aan te scherpen en leiderschap te ondersteunen. Onze samenleving heeft bruggenbouwers nodig en Emoena wil deze heel graag mee opleiden.”
De primaire wetenschappelijke partner van Emoena Nederland is de Faculteit Religie en Theologie, Vrije Universiteit Amsterdam. Een aantal punten die het programma volgens Emoena bijzonder maken:
- intensieve begeleiding;
- professionele leiderschapstraining;
- praktijkgerichte groepsopdrachten;
- erkende vorm van Permanente Educatie, 9 EC aan PE-punten;
- bouwen aan een interlevensbeschouwelijk netwerk;
- kwaliteitswaarborging van de Vrije Universiteit en passende certificering;
- groei in leiderschapscapaciteiten, zelfkennis en samenwerken;
- unieke ervaringen en onverwachte vriendschappen;
- de mogelijkheid na afloop van de leergang in te stappen in een actief alumninetwerk.
Onder anderen religieuze voorgangers, sociale hulpverleners, docenten, kunstenaars, beleidsmakers sociale zaken, basisschooldirecteuren, zelfstandig ondernemers en geestelijk verzorgers deden eerdere jaren mee aan het cursusprogramma. Drie deelnemers van editie 2021/2022 delen hieronder hun ervaringen.
Annelijn de Paauw

“Uniek aan Emoena is het feit dat je je in een zeer diverse groep begeeft, waarbij het ook echt de bedoeling is om met die diversiteit te werken. In mijn ervaring was het leerzaam om te bewegen in zo’n levensbeschouwelijk diverse groep omdat ik mezelf en de ander beter ben gaan zien. Juist in een diverse context worden aspecten als normen en waarden, levensbeschouwelijke achtergrond, vooroordelen en overtuigingen uitgelicht. De ander is als het ware een spiegel via welke je bestaat. Omdat de ander in God gelooft, weet ik dat ik dat geloof niet deel. Daarom maakt een diverse omgeving rijker: er is nog zo veel om te ontdekken! Door beter zicht te hebben op mezelf en mijn eigen positie in de samenleving kan ik me beter verhouden tot de ander. Als eenieder de juiste ruimte inneemt voor zichzelf en openlaat voor de ander, is er meer dan genoeg ruimte voor iedereen!”
Asjer Waterman

“In de maatschappij waarin we leven is het makkelijk om in je eigen bubbel te blijven zitten. Op sociale media zien we content van mensen die hetzelfde denken als wij, op werk of op de universiteit komen we vooral mensen tegen die op ons lijken. Juist in een tijd waarin het publieke debat verhardt en groepen tegenover elkaar lijken komen te staan is het belangrijk om in gesprek te treden met mensen die je anders nooit zou hebben ontmoet. Dat is de grote kracht van Emoena. Om het gesprek te faciliteren dat anders niet gevoerd zou worden.”
Rashmi Shetty

“Door de seminars en ons groepsproject (met de Nederlandse politie) als onderdeel van Emoena, is een van mijn belangrijkste lessen dat er een “botsing van verschillen” bestaat – de uitoefening van de rechten van de ene groep kan door een andere groep als een aantasting van hun vrijheden worden ervaren. Leiders van de toekomst moeten vakkundig navigeren tussen deze vele verschillen en de uitdagingen die ze met zich meebrengen! Emoena’s curriculum is zo ontworpen dat het de deelnemers blootstelt aan veel van dergelijke gebieden van convergentie en divergentie. Als eeuwige idealist die zich in een nieuwe culturele context bevindt, heeft Emoena mij een solide theoretische en praktische basis geboden waarop ik de verschillende soorten diversiteit kan beginnen te begrijpen, vooral in de Nederlandse en Europese context. Ik heb gemerkt dat gebrek aan zelfvertrouwen, veroorzaakt door een gebrek aan het kennen van de juiste taal en context, vaak de reden is waarom we ons niet laten zien en uitspreken. Persoonlijk heeft deze blootstelling me geholpen om mijn eigen overtuigingen en stem te versterken in zaken van diversiteit en inclusie. Ik heb gemerkt dat ik steeds minder tijd besteed aan het nadenken over de perfecte oplossing en dat ik sneller, luider en zelfverzekerder spreek wanneer het erop aankomt. Opdagen is tenslotte het halve werk!”
Is je interesse gewekt? Zie www.emoena.nl voor meer informatie en de mogelijkheid je aan te melden of vrijblijvend een intakegesprek aan te vragen. Er zijn nog slechts enkele plekken vrij voor het komend leerjaar.
Een welgemeende dialoog kan leiden tot een duurzame vrede. Vrede is niet enkel op vreedzame wijze naast elkaar leven maar met elkaar leren leven in vrede.
Daarvoor hebben wij niet enkel rechters nodig maar ook bestuurders. (Administratief) Het Sahendrin in Jerusalem vertegenwoordigt niet alleen het Joods Civiel recht maar ook het civiele recht van alle volkeren. Europa maar ook de VS moeten inzien dat de scheiding van Kerk en Staat een onmogelijke opgave is. Het Volkerenrecht, ontleent uit de grondslagen van de Franse Revolutie heeft niet haar doel bereikt. Hiervoor moet de culturele en geestelijke kloof tussen het Jodendom, de Grieken en de Romeinen overbrugd worden.