Tula (Curaçao, geboortedatum onbekend – Willemstad, 3 oktober 1795), was een tot slaaf gemaakte, maar ook een leider en een pionier in de strijd tegen onderdrukking en uitbuiting tijdens de Nederlandse slavernijperiode. In 1795 leidde Tula de grootste opstand in het Caribisch deel van het Koninkrijk door tot slaafgemaakten. Hij droeg met dit enorme verzet onmiskenbaar bij aan de emancipatiedrang van tot slaafgemaakten op Curaçao en de omringende eilanden. De opstand markeert het begin van de vrijheidsstrijd op Curaçao, vele jaren voordat de slavernij door Nederland bij wet verboden zou worden. Tula werd het symbool van het verzet tegen de slavernij en tegen de Nederlandse overheersing. In 2010 werd Tula op Curaçao uitgeroepen tot nationale held.

Tula Lezing

Op 17 augustus 2023, dia di lucha pa libertat – de dag van de strijd voor vrijheid, organiseert het NiNsee om 19.30 uur in het Mauritshuis in Den Haag de Tula Lezing: ‘Tula: De onsterfelijke Rebel’ met keynote spreker Suzy Römer.

Suzy Römer is als adviseur nauw verbonden aan Stichting Museo Tula op Curaçao en ze werkt als expert op het gebied van emancipatie en geschiedenis. Als geen ander begrijpt Römer de diepgaande betekenis van Tula’s strijd voor vrijheid en gelijkheid. Op inspirerende wijze zal ze tijdens haar lezing de aanwezigen uitdagen om na te denken over gelijkheid en rechtvaardigheid in de huidige samenleving. In haar Tula Lezing snijdt ze vraagstukken aan die nog steeds relevant zijn zoals: hoe kunnen we het slavernijverleden beter begrijpen en herhaling van fouten voorkomen? En op wat voor manier kunnen we streven naar gelijkheid, ongeacht onze afkomst. De Tula Lezing zal niet alleen de geschiedenis van Tula en het slavernijverleden belichten, maar zal ook de weg wijzen naar een toekomst waarin we samen streven naar gelijkheid en harmonie.

De Tula Lezing is op 17 augustus van 19.30 uur tot 20.45 uur in het Mauritshuis in Den Haag. Tickets voor de Tula Lezing zijn gratis en te bestellen via de NiNsee Eventbritepagina.

unnamed

Tula Herdenkingsconcert

Tijdens het Tula Herdenkingsconcert op 20 augustus in het ITA in Amsterdam wordt een uitgebreid muzikaal programma neergezet als eerbetoon aan de Curaçaose verzetsstrijder. Het concert wordt gecureerd door muzikant en artiest Vernon Chatlein. Als meester in de percussie brengt hij een kleurrijk palet aan stijlen mee in zijn optreden ‘E Forsa Tei’ – De Kracht Is Er.

Chatlein neemt tijdens het muzikale programma ook twee ‘special guest’ artiesten mee; Elia Isenia, de legendarische zangeres uit Curaçao. Isenia staat bekend om haar krachtige stem en haar historische liederen over het eiland Curaçao. De andere gast is singer-songwriter Izaline Calister. Calister is in 2009 bekroond met een Edison award. Tijdens de Nationale Herdenking op 1 juli in het Oosterpark verzorgde de zangeres bovendien de opening van de ceremonie. Calister combineert als geen ander de oorspronkelijke muziek van Curaçao met uiteenlopende muzikale stromingen.

Daarnaast brengt samensteller Chatlein zijn eigen band mee; ‘Chatlein i su Zumbi’. De samenstelling van de band bestaat uit muzikanten die de mysterieuze ‘Muzik di Zumbi’ transformeren naar een moderne uiting van Afro-Curaçaose jazz en geïmproviseerde muziek. Het concert belooft een betoverende muzikale ervaring te worden met unieke muzikale iconen als de hoeders het Afro-Curaçaose muzikale erfgoed.

Het Tula Herdenkingsconcert is op 20 augustus van 19.30 uur tot 21.00 uur in het ITA in Amsterdam. Tickets zijn te bestellen via de website van ITA.

unnamed
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.