“Ze voelen zich bedrogen”, merkt Kortekaas op. “Het zijn voornamelijk de asielaanvragen die door de TaskForce in Utrecht worden afgehandeld. Na één, twee of drie uur wordt hun gehoor afgebroken en wordt gemeld dat er niet de juiste expertise is bij de IND-medewerkers. Gevolg daarvan is dat de asielaanvraag in de verlengde procedure gaat zonder dat informatie gegeven wordt wanneer een aanvullend gehoor zal plaatsvinden. Dit is niet alleen onzorgvuldig, maar vooral volstrekt onacceptabel.”
Naast “voorbeelden van wantoestanden bij de taskforce”, haalt LGBT Asylum Support in de brandbrief het rapport ‘We feel unsafe!’ aan waarin uit onderzoek duidelijk wordt hoe onveilig LHBTI-asielzoekers zich in hun azc voelen. “Ze zijn de meest gediscrimineerde groep in hun azc. Nogmaals een onzekere periode ingaan, waarin het onduidelijk is wanneer hun aanvullend gehoor gaat plaatsvinden en of er dan wél de juiste expertise bij de IND is, is voor velen niet te overzien en mentaal niet meer op te brengen.”
De stichting zal komende week een rapport aan de staatssecretaris overhandigen. Daarin pleit LGBT Asylum Support, als ook COC Nederland, voor zorgvuldige asielprocedures zonder dat die onnodig lange wachttijden met zich meebrengen. Een protestactie wordt niet uitgesloten.