De incidenten in het azc in Den Helder vonden twee dagen achter elkaar plaats. Eén van de incidenten is op video vastgelegd. “Ik wist niet wat ik hoorde ’s avonds toen we de eerste video van haar ontvingen”, zegt Sandro Kortekaas, voorzitter LGBT Asylum Support. Volgens Kortekaas stond een man op de ramen en deuren te slaan in het azc en werd kokend water onder de deur van de vrouw door gegoten.

Dat de vrouw als Marokkaanse lesbisch is, is volgens LGBT Asylum Support de motivatie voor de bedreiging en mishandeling. Voor de man zou dit onverenigbaar zijn. Ook hangt op de kamer van de vrouw een regenboogvlag.

AsylumSupport_still-video
Een still uit de video op Facebook.

De organisatie hekelt de reactie van het COA, dat pas na een week na de melding een feitenonderzoek instelde. Volgens LGBT Asylum Support viel de man de vrouw al een maand lastig en werden daarover verschillende berichten naar het COA gestuurd.

“Blijkbaar heeft het bij deze LHBTI-asielzoekster zover moeten komen dat deze man eerst een mes bij haar trok en vervolgens meerdere malen met zijn vuisten op haar achterhoofd sloeg, terwijl ze weerloos op de grond lag voordat het COA actie ondernam. Dit is werkelijk ontoelaatbaar”, aldus Kortekaas. Het COA had de vrouw volgens de organisatie direct in veiligheid moeten stellen, bijvoorbeeld door haar over te plaatsen naar een ander azc.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.