De stichting heeft de staatssecretaris aangegeven op het falende lik-op-stukbeleid waarbij er onvoldoende capaciteit is bij zowel COA, beveiliging en politie om kwetsbare lhbtiq+ asielzoekers bij te staan. Daders kunnen ongestraft vrij rondlopen en herhaaldelijk bij herhaling incidenten waarbij er geen tot onvoldoende mogelijkheid is tot het doen van aangifte. Met de brandbrief vraagt ​​de stichting hoe dit zich verhoudt tot wat de staatssecretaris in een eerder antwoord heeft gegeven op onveilige situaties: ‘Asielzoekers die een gewelddadige misdaad, mogen daar niet ongestraft mee wegkomen.’

“Het is ongekend en onaanvaardbaar hoeveel incidenten er gebeuren naar een zeer kwetsbare groep in azc Ter Apel”, meldt Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support die zijn handen vol heeft. “Nog nooit zijn er zoveel incidenten gemeld. Waarbij het COA zelfs aan één van de slachtoffers een contactverbod met ons als hulporganisatie heeft veroorzaakt. De bevoegdheid heeft het COA niet.”

De Stichting roept met deze derde brandbrief op – nog los van de gehele opvangcrisis – tot de opvolging van de motie Bergkamp uit 2016. Deze motie houdt in dat de staatssecretaris voor een aparte opvang moet zorgen wanneer de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

2024-06-07 Ter Apel lhbtiq asielzoekster in rolstoel door groep beroofd
In rolstoel door groep beroofd Beeld door: LGBT Asylum Support

Kortekaas: “Deze kwetsbare groep wil enkel beschermd worden middels Grondwet artikel 1 die discriminatie ook naar lhbtiq+ niet toestaat. Daders sterven vanuit homohaat een koppel neersteken zitten niet vast maar worden ook niet vervolgd. Het is onbegrijpelijk dat de staatssecretaris, maar ook de Tweede Kamer geen gehoor geeft aan al deze noodkreten.”

LGBT Asylum Support is een niet-gouvernementele organisatie (NGO) opgericht in 2015. Het doel van de organisatie is het bieden van ondersteuning aan LGBTI-asielzoekers in Nederland. Sandro Kortekaas richtte LGBT Asylum Support op als reactie op het verbod op ‘propaganda van niet-traditionele seksuele relaties’ door het Russische parlement. In samenwerking met andere LHBTI-organisaties ondersteunt LGBT Asylum Support Lesbische, Homoseksuele, Biseksuele, Transgender- en Intersekse asielzoekers gedurende de gehele asielprocedure. De organisatie is zowel een gids als een vangnet voor LHBTI-asielzoekers.

Lees ook

LGBT asylum

Lhbtiq+ asielzoekers tonen machteloosheid met hongerstakingen

Brandbrief over gevolgen aanhoudende problemen bij de IND

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.