Met het motto ‘See Us, Hear Us, Protect Us’, het recht om jezelf te kunnen zijn, gehoord te worden maar ook beschermd te kunnen worden, verwijst LGBT Asylum Support naar een te verschijnen gelijknamig onderzoeksrapport van de stichting. Dit rapport is opgesteld na het overlijden door suïcide van twee lhbtiq+ asielzoekers eerder dit jaar. Het onderzoeksrapport zal binnenkort worden aangeboden aan de Tweede Kamer.

‘See Us’

“Kwetsbare lhbtiq+ asielzoekers kunnen onvoldoende toegang krijgen tot veilige lhbtiq+ units waarvoor nog steeds geen beleid bestaat,” zegt voorzitter Sandro Kortekaas. “Ook het toegang krijgen tot medische zorg waaronder het verstrekken van hormonen aan transasielzoekers blijkt telkens een probleem. En ook zichtbaarheid, het jezelf kunnen zijn, blijkt nog steeds niet mogelijk.”

Dat illustreert ook de foto op de omslag van het te verschijnen onderzoeksrapport ‘See Us, Hear Us, Protect Us’. Een Turkse, homoseksuele man, die in zijn eerste week van zijn asielprocedure begin januari door het COA niet tussen lhbtiq+ asielzoekers geplaatst werd, maar tussen landgenoten, werden zijn tanden, uit zijn mond geslagen nadat hij nadrukkelijk vertelde wat zijn asielmotief was. Hij vluchtte nogmaals in Nederland nadat hij door het COA naar een ander azc werd gestuurd en opnieuw in een soortgelijke situatie geplaatst werd. “Tot op heden heeft het COA hem nog geen andere vorm van opvang aangeboden en verbergt hij sindsdien zijn identiteit en tevens zijn asielmotief als homoseksuele man,” aldus Kortekaas.

‘Hear Us’

“Op de boot varen lhbtiq+ asielzoekers mee uit de noodopvang van Zuidbroek die al meer dan een jaar in een onveilige omgeving verblijven en waar ze hun identiteit en relatie moeten verbergen,” zo vervolgt de voorzitter van LGBT ASylum Support. “Zij wachten al een jaar op hun allereerste gehoor van de IND wat normaal gesproken in de eerste week van hun procedure had moeten plaatsvinden. Ook vaart een groep van als #NietGayGenoeg onjuist afgewezen lhbtiq+ asielzoekers mee, afkomstig uit onder meer homofoob Uganda, waarbij de IND de rechtsgang manipuleert en uitspraken van rechters volledig negeert. Zoals de Ugandese Bruno die de omslag vormt van het boek #NietGayGenoeg ‘De Naakte Waarheid – The Naked Truth’ en waarbij ondanks twee positieve uitspraken van de rechter, de IND opnieuw met een voornemen komt tot afwijzen.”

‘Protect Us’

Kortekaas: “De lhbtiq+ asielzoekers die wij bijstaan – inmiddels achthonderd – zijn gevlucht om wie ze zijn en daarom konden zij in hun land van herkomst geen bescherming krijgen. Op de boot vaart ook een groep van lhbtiq+ asielzoekers mee die ervaren hebben hoe het was om vorig jaar geen toegang te kunnen krijgen tot het aanmeldcentrum in Ter Apel. In die volstrekte chaos moesten zij hun identiteit als lhbtiq+, vragend om bescherming in Nederland, nogmaals in Nederland uit zelfbehoud verbergen. Tijdens Utrecht Pride komt deze groep met alles wat ze hebben uit de kast en willen ze enkel onderdeel vormen van een land waar ze beschermd zijn en eindelijk kunnen zijn wie ze zijn. Het enige wat ze vragen is een warm welkom.”

Lees ook

azc Zutphen – dag 4

Zes hongerstakingen van lhbtiq+ asielzoekers in één week

LGBT Asylum Support stuurt brandbrief naar staatssecretaris en Tweede Kamer

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.