Read My World zoekt en toont “verhalen die sluimeren onder de oppervlakte van de dagelijkse actualiteit”. Om die verhalen op het spoor te komen, werken de curatoren van het festival nauw samen met internationale curatoren en redacteuren met wie zij uiteenlopende activiteiten organiseren: een jaarlijks internationaal literatuurfestival, verdiepende workshops, spraakmakende programma’s en andere literaire producties. Begin september vindt het literatuurfestival plaats in Amsterdam.

“Elk jaar leggen we de nadruk op een regio in de wereld waar zich grote maatschappelijke veranderingen voltrekken. We maken ruimte voor schrijvers van ver en dichtbij, soms nog onbekend maar altijd spraakmakend. Read My World ontregelt in een uitnodigende sfeer, waarbij gastvrijheid voorop staat: op het podium, in het publiek en backstage. Zo gidst Read My World je via de verbeelding van de literatuur door de wereld.”

Wereldwijd steken gemeenschappelijke thema’s de kop op, zo meldt de organisatie op zijn website. “We delen allemaal de ervaring, hoe verschillend de context ook mag zijn, van (groot)stedelijkheid – van multicultuur, meertaligheid, identiteit, verstedelijking – maar ook de impact van het verleden op ons heden, de gentrificatie en de klimaatcrisis. Een van de krachten van literatuur is dat het alle grote vragen van deze tijd persoonlijk kan maken, zodat we verschillende ervaringen naast elkaar kunnen presenteren.”

Read my World kiest bewust niet voor een polariserend debat en wil gasten juist niet manoeuvreren in de rol van de exotische ander. “Juist door de ruimte te geven aan alle persoonlijke artistieke kwaliteiten, aan intensieve kennismaking en ontmoeting, kunnen de beelden die we van elkaar hebben, gaan kantelen.”

Bekijk op de website van Read my World het programma van het festival.

Read my world tolhuisplein
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.

Advertentie

Kloostercast