Van de Kamp, zelf woonachtig en maatschappelijk actief in Amsterdam, poetst de achtergronden van LHBTIQ+-discriminatie niet weg. “We kennen de vluchtberichten van een homopaar uit Amsterdam-Oost, omdat een groep moslimjongeren hen het leven onmogelijk maakte. We weten dat er ernstige mishandelingen hebben plaats gevonden door een enkeling, die ook verkondigde namens de Profeet te handelen,” zo schrijft hij in zijn column. “Maar kennen we ook niet die berichten over de ver van enig geloof verwijderde groeperingen rechts, links of van het midden, die hun afkeer van de LHBTIQ+-gemeenschap luid laten klinken? Of van streng-christelijke groeperingen, die het vanuit hun geloof heel moeilijk hebben met dit deel van onze gemeenschap? Of over teksten die ook in andere gebedshuizen worden geciteerd, en waaruit blijkt hoe erg het bij hen schuurt?”
Van de Kamp verbaast zich dat de burgemeester de moskeebesturen een concept-steunverklaring wil voorleggen om geweld tegen LHBTIQ+-personen te veroordelen, en om zo hun steun uit te spreken voor de slachtoffers van die vormen van discriminatie en geweld “om te laten zien dat moskeeën een positieve kracht in de samenleving zijn”. Deze zinsnede triggert Van de Kamp en hij schrijft: “Hoezo? Hebben moskeeën in deze stad eerder niet de ‘positieve kracht in de samenleving getoond’? Is dit de gemeente volkomen ontgaan?”
De rabbijn toont zich boos en verbaasd. “Is het echt waar, dat het stadhuis de ene groep burgers – lees moslims – in de beklaagdenbank zet en discrimineert, om de discriminatie van een andere groep, de LHBTIQ+, tegen te gaan? Als Joodse ingezetene van diezelfde stad schaam ik mij diep.”
Uit zijn column blijkt dat Van de Kamp navraag heeft gedaan bij de gemeente waarom deze brief nu uitsluitend naar moskeebesturen is gegaan. En dat “leert dat op een later tijdstip toch ook de christenen en joden op mogen draven. Maar nu eerst de moslims. Wegens ‘praktische redenen’.” Op deze wijze klinkt in de column van de rabbijn ook de reactie van de gemeente Amsterdam door.
Helemaal mee eens