Jan Terlouw refereerde in de lezingen die hij geeft over de urgentie van klimaatverandering onlangs al enkele keren aan Ubuntu, de Afrikaanse levensfilosofie waaruit Mandela leefde en werkte. De voormalig vice-premier is door Annette Nobuntu Mul in contact gekomen met Ubuntu. “Het is een manier van kijken en leven die mij aanspreekt, en die we als mensen nodig hebben. De mens staat niet op zichzelf en leeft in verbondenheid. Vertrouwen groeit door vertrouwen te geven.”

Annette Nobuntu Mul citeerde aartsbisschop Desmond Tutu die op de sterfdag van Mandela het volgende zei: “Hij zou niet gewild hebben dat we hem zouden vereren als een stenen standbeeld. Hij zou willen dat we zijn missie en grondhouding voorleven en voortleven. En wel in de geest van Ubuntu: ‘Ik ben omdat wij zijn.’ Mandela in jou, in jou, in jou en in jou. Beleef en leef deze nalatenschap!”

DSC_0050
Tarawally, Mul en Terlouw. Beeld door: Theo Brand

‘Ik zie jou!’
Mul legt uit dat precies een jaar eerder, op de honderdste geboortedag van Mandela, het idee was ontstaan voor dit boek. Het werd een samenwerking tussen Stichting Learning Journey, Stichting Ubuntu Nederland en Herman van Veen Arts Center: 67 bijzonder gewone mensen uit Nederland en Vlaanderen schrijven vanuit Ubuntu een kort verhaal over een ander. Vanuit de Zuid-Afrikaanse begroeting ‘Sawubona’, wat letterlijk ‘ik zie jou!’ betekent.

Waarom 67? Dat is symbolisch omdat Mandela 67 jaar van zijn leven aan de mensenrechten wereldwijd heeft gewijd. “De hartverwarmende parels stroomden binnen,” vertelt Mul. De grens van 67 korte verhalen werd overschreden. Daarom werden het 67 + 11 verhalen. En in het voorwoord van haar boek legt Mul uit dat ook in die optelsom van 67 + 11 een mooie symboliek te vinden is. “Dit jaar herdenken we Nelson Mandela door hem in en tussen ons te ‘zien’ en te eren op ons pad van gedeelde menselijkheid.”

DSC_0012
Ibrahim Sorie Kargbo en Babah Tarawally Beeld door: Theo Brand

Vluchtelingen
De bijeenkomst die voorafgang aan de uitreiking van het eerste exemplaar, werd ingeleid en gepresenteerd door Mul samen met schrijver Babah Tarawally. In totaal droegen elf mensen hun vaak ontroerende en bewogen verhalen voor, wat werd afgewisseld met Afrikaanse muziek en woorden van Tarawally. Ook hij schreef een verhaal in het boek (zoals overigens ook Terlouw) dat hij heeft opgedragen aan Sorie Ibrahim Kargbo, die evenals hij afkomstig is uit Sierra Leone.

Sorie Ibrahim Kargbo zorgt er op bijzondere wijze voor dat de vaak jonge vluchtelingen uit Sierra Leone die hun vlucht of trauma niet overleven, en in Nederland de dood vinden, worden herdacht. Onder meer door berichten op Facebook te plaatsen of hun begrafenis te regelen. Ook zet hij zich in voor de enkele duizenden mensen in Nederland die afkomstig zijn uit Sierra Leone. Sorie kwam naar voren en lichtte het korte verhaal dat Tarawally over hem schreef verder toe.

Liefde en humaniteit
Door alle verhalen van liefde, humaniteit en verbondenheid werd het een bijzondere bijeenkomst in de bossen bij Soest. Op deze manier is ook in Nederland op de geboortedag van Mandela op respectvolle wijze stil gestaan bij het gedachtegoed van Nelson Mandela, bij Ubuntu en daarmee de gedachte ‘Ik ben omdat wij zijn.’

Mandela in ieder mens. 67 + 11 verhalen van gewone mensen. Harlekijn Uitgeverij, 2019. ISBN: 978-90-824852-6-4.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Theo Brand-2

Theo Brand

Verslaggever Zingeving

Theo Brand werkt bij Nieuw Wij als verslaggever Zingeving. Spiritualiteit en geloof zijn belangrijk voor hem, met ruimte voor vragen, …
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.