Vandaag ging ik wandelen om op afstand van de massa mijn gedachten te laten gaan over de vraag: Volgen wij de massa? Het was rustig, ik kwam weinig mensen tegen. Heel anders dan vorige week zaterdag. Na een zwarte zaterdag met veel massaal gedrag volgt blijkbaar een stille zaterdag. Tegenover de massa beweegt de eenling en in het wij onderscheidt het ik zich. Uitersten van eenzelfde geheel. Een oude spreuk zegt: de uitersten raken elkaar.

Mensen verenigen zich om in een voor of tegen bepaalde zaken kracht bij te zetten door vooral kwantiteit. Door hongersnood en vakantieplanning vindt er een massale migratie plaats. Het massale opstandig bewegen schokt de wereld en vooral in regionen waar dat lang niet voor de hand lag. Wat gebeurt er? Hoe omzeil ik de files? Welk land is veilig? Wat betekent het oproer daar voor ons hier? Zijn we veilig in eigen land? De massa ligt zwaar op de maag van velen.

De Ierse socioloog John Holloway ziet verzet als iets dat plaatsvindt in het dagelijkse leven door antimacht te creëren. De massa heeft dorst en dorst naar ‘anders’. Er is een kritisch punt bereikt. Maar, dat niet in alles mee willen gaan, de dorst naar anders manifesteert zich ook in mijzelf soms.

Ik wandel verder. Hoe ik het ook keer, draai en mijmer er is geen ontsnappen mogelijk: ik ben ook onderdeel van de massa en de massa is verbonden met mij. De essentie van de vraag zit niet in het woord massa of in het wij, maar volgens mij in het werkwoord volgen. Volgen kan op diverse manieren. Er is het slaafs volgen van de meerderheid, maar er is ook zoiets als gebeurtenissen volgen om de eigen positie te bepalen. Dat vergt waarnemen en onderscheiden om te ontdekken waar de massa heen wil of gaat. Kan ik mij daarin vinden en volgen? Of is het een richting die geheel tegen mijn wezen ingaat en keer ik mij om?

Mozes-Rafidim
Mozes hief zijn handen op tijdens de slag bij Rafidim, werk van John Everett Millais Beeld door: Wikipedia

Bij het inrichten van mijn eigen leven en het bepalen van mijn koers zorgt juist het volgen van wat er in en om me heen gebeurt en daardoor mijn plaats bepalen voor evenwicht tussen mijzelf en de massa. Beiden kunnen dan naast elkaar bestaan. Zien en horen, afstand nemen en schouwen, essenties onderscheiden en dan de eigen stappen zetten, vormen dan samen een betrouwbare gids.

Als we dit schouwen in combinatie met gevoel voor gemeenschap bewust en gericht zouden toe-eigenen, dan is er een beweging van openheid en meer begrip voor elkaar in gang gezet. Daarmee geven we aan dat het niet alleen om onszelf draait maar ook om de ander. Egoïsme, hebzucht, drang naar macht en overheersing, materieel gewin zouden weinig tot geen kans meer krijgen.

Uitgewandeld en weer thuis drink ik wat water en herlees het boek Exodus. De tijd waarin het verhaal van Massa en Mariba zich afspeelt lijkt ver weg, maar de beweging van de massa en de eenling lijkt verdacht veel op wat zich ook nu nog afspeelt. Zouden we zo weinig geleerd hebben of duurt het gewoon heel veel eeuwen van dit soort ervaringsverhalen voor er wat wezenlijk verandert? Of zit ieder stiekem hoopvol uit te zien naar een nieuwe Mozes die de massa zal leiden naar een nieuwe wereld? Ik blijf alles volgen en bepaal mijn eigen stappen.

marianne

Marianne van Waterschoot

Communicatiecoördinator

Marianne van Waterschoot werkt momenteel als communicatiecoördinator voor twee parochies. Ze doet daarnaast redactie & vertaalwerk en …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.