Dat brengt ons gelijk bij een belangrijk mechanisme wanneer het om extreemrechtse politici gaat:

  1. Veel eindredacteuren weten dat als je de naam van een extreemrechtse politicus in de kop zet de clicks makkelijker binnenrollen. Het noemen van hun naam in de kop wordt dan weer gevolgd door het volgende mechanisme;
  2. Boze/verontwaardigde reacties op hun racistische, seksistische en/of andere ongrondwettelijke uitspraken worden geven door abstracte entiteiten (Den Haag, de Tweede Kamer, minister). Deze instituten vertegenwoordigen veel meer dan één politicus, maar toch voelt dat niet zo. En de naamsbekendheid, hits en online aanwezigheid van de extreemrechtse politicus blijft maar groeien.

Maar ik sla een belangrijke stap in het journalistieke proces over: onderwerpkeuze. Waarom krijgen de uitspraken van extreemrechtse politici überhaupt zoveel aandacht en met welke invalshoek?

De meeste nieuwsredacties zullen zeggen: ‘het gaat om politici in de Tweede Kamer, wij moeten als media controleren wat zij doen.’ Tsja, er zitten zoveel politici in de Tweede Kamer. Die doen van alles, twitteren van alles, schrijven van alles. Hoor je weinig over.

Het volgende argument van redacties zal zijn: ‘maar deze politicus heeft veel aanhang en speelt een belangrijke rol in het publieke debat.’ Wat heeft mede bijgedragen aan die aanhang en die ‘belangrijke rol in het publieke debat’? Juist, media-aandacht. Gezellig aanschuiven bij avondtalkshows, kritiekloze interviews. Lekker keuvelen met extreemrechts.

Media zijn geen neutraal doorgeefluik. Journalisten maken keuzes. Elke dag, elk uur, elke minuut. Het maakt uit óf en hoe ze aandacht besteden aan extreemrechts. Media verslaan de samenleving niet alleen; ze beïnvloeden haar ook. Ze hebben dus zelf ook macht.

Het minste wat media zouden kunnen doen is uitleggen waarom ze bepaalde keuzes maken, of ze nadenken over de gevolgen van hun nieuwsselectie en hoe ze daarmee omgaan. Dan weten we als nieuwsconsument ook beter welk vlees we in de kuip hebben. En kunnen we onze eigen keuzes maken.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Zoë-4-kopie-mini

Zoë Papaikonomou

Schrijfster, onderzoeksjournaliste en docente

Zoë Papaikonomou is schrijfster, onderzoeksjournaliste en mediadocente. Haar werk is gericht op diversiteit, inclusie en …
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.