Door deze akkoorden ervaren veel Israëli’s meer stabiliteit in de regio. De kennis over de ernst en omvang van de Holocaust is zeer matig ontwikkeld in de Arabische wereld en in de beleving van veel mensen in Israël leidt meer kennis over eeuwenlange jodenvervolging, met als macaber dieptepunt de Holocaust, tot meer begrip voor het lot van de joden en het bestaan van de staat Israël.
Dat niettemin de situatie in Israël-Palestina weerbarstig blijft, blijkt onder meer uit het feit dat er nog geen einde lijkt te komen aan de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden die nu 53 jaar duurt. De grootste Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem trok deze week aan de bel bij monde van directeur Hagai El-Ad. In Israël-Palestina is volgens El-Ad sprake van systematische bevoorrechting van Joden boven Palestijnen. De huidige Israëlische regering herkent zich niet in dit oordeel.
Veel mensen hopen dat de toenadering tussen Israël en de Arabische wereld niet alleen de angst in Israël doet verminderen, maar dat deze toenadering ook leidt tot vrede in het hele gebied tussen Jordaan en Middellandse Zee. En dat de nieuwe verhoudingen in de regio voor een situatie kunnen zorgen waarin voor alle bewoners, zowel Joden als Palestijnen, niet alleen sprake is van de afwezigheid van haat en geweld, maar ook van gerechtigheid en gelijke kansen voor alle bewoners.