De onderzoekers keken naar Google Trends, dat geaggregeerde gegevens toont over zoekopdrachten van zoekmachines. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat de zoektocht naar de term ‘mensenrechten’ over de hele wereld relatief stabiel is gebleven.

De aandacht is consistent groter in het Zuiden. In het Engels wordt vooral in Zambia, Zimbabwe en Oeganda gezocht op de term. In het Spaans zijn dat Guatemala, El Salvador, Honduras en Mexico. De Oegandees zoekt gemiddeld 7,3 keer vaker naar ‘mensenrechten’ dan een Amerikaan – Guatemalanen doen dat tien keer vaker dan Spanjaarden.

“Mensen trekken naar Google als ze informatie nodig hebben over een onderwerp”, zegt Geoff Dancy, hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Toronto. “Net zoals je zoekt naar symptomen van een ziekte op Google, zoek je naar de term mensenrechten als je onderdrukt wordt door je overheid: je zoekt naar wat je kan doen om je probleem op te lossen.”

“We zijn van mening dat deze bevindingen het recente kritisch werk over mensenrechten ernstig in twijfel trekken, dat zegt dat het discours niet langer resoneert onder de onderdrukte of kansarme bevolkingsgroepen in de wereld”, zegt Dancy. “Want in werkelijkheid doet het dat wel: mensen in het Globale Zuiden willen nog steeds heel graag mensenrechten, en zijn erg in het onderwerp geïnteresseerd.”

Schermafbeelding 2022-02-22 002500

Inter Press Service

IPS Vlaanderen is een nieuwsagentschap dat dagelijks persklare artikelen levert aan Vlaamse en Nederlandse nieuwsmedia. De focus ligt …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.