In het persbericht meldt CCIF dat er “ongekend hard” is opgetreden tegen islamitische organisaties. “De minister van Binnenlandse Zaken, Gerald Darmanin, voerde binnen enkele dagen 53 invallen uit op islamitische NGO’s en moskeeën, die weliswaar niets met de aanval te maken hadden. De staat, zei hij, voerde deze invallen uit ‘om een boodschap te sturen’.”
“Onze organisatie, Collectif Contre L’Islamophobia en France (CCIF), die zich inzet voor duizenden slachtoffers van haatmisdrijven en discriminatie, was ook een doelwit, aangeduid door de regering als ; ‘Vijand van de Republiek’. Minister Darmanin heeft ook aangekondigd dat de regering het CCIF wil ontbinden.”
“Waarom? Omdat we een van de meest prominente mensenrechtenorganisaties in het land zijn, een van de meest betrokken bij internationale organisaties op globaal niveau, en de breedst gedragen organisatie door gemeenschappen op grassroots niveau.”
En verderop schrijft de organisatie: “We vergrootten het bewustzijn over de manier waarop moslimgemeenschappen in Frankrijk worden behandeld en hoe, door een uitsluitend en misleidend gebruik van laïcité (een Frans principe van staatssecularisme), racisme gericht op moslims is gegroeid, waarbij gematigde en orthodoxe religieuze praktijken worden gecriminaliseerd en bestempeld als “tekenen van radicalisering” (zoals veelvuldig bidden, een baard laten groeien en toenemende religieuze praktijken tijdens de ramadan), wat resulteerde in schendingen van fundamentele vrijheden, zoals de vrijheid van godsdienst of geloof en vrijheid van vereniging.”

Sinds de Franse regering heeft aangekondigd het CCIF te willen opheffen, is de organisatie het doelwit geweest van tienduizenden berichten op sociale netwerken, voornamelijk beledigingen en doodsbedreigingen van uiterst rechts. “Zonder enige tussenkomst van de staat om ons te beschermen,” zo meldt het persbericht. “Zoals elke antiracistische organisatie zijn we zijn het gewend om met een zekere mate van controverse op sociale netwerken om te gaan. Maar deze hoeveelheid is ongekend en wordt extra aangemoedigd doordat de overheid ons uitdrukkelijk heeft aangeduid als doelwit. Geen enkele andere mensenrechtenorganisatie heeft ooit te maken gehad met deze hoeveelheid haat in Frankrijk.”
“Aangezien er geen feitelijke of juridische grond is om CCIF te beschuldigen, is dit een politieke poging om ons te destabiliseren en te intimideren, totdat we ons werk opgeven,” zo staat te lezen in het persbericht. “We hebben een formele klacht ingediend bij de VN Mensenrechtenraad en we hebben de afgelopen zeven dagen massale steun gekregen van onze internationale partnerorganisaties, maar ook van grassroots organisaties en tienduizenden sympathisanten.”
“We roepen elke mensenrechtenverdediger wereldwijd op om het bewustzijn te vergroten en veldmissies in Frankrijk uit te voeren, om onafhankelijk de ernst van de situatie te beoordelen en om met eigen ogen te zien wat de moslimgemeenschappen moeten doormaken. Als organisatie hebben we niet langer het gevoel dat we ons werk in een veilige omgeving kunnen doen, omdat ons leven wordt bedreigd en de overheid ons als vijand aanwijst.”
De organisatie benadrukt tenslotte dat het de moed niet opgeeft en juist gesterkt is om de strijd voor gelijke rechten en tegen discriminatie verder uit te breiden.
Update 29 oktober:
Frankrijk is opnieuw opgeschrikt door een terreurdaad die islamitisch is gemotiveerd: een aanslag op een kerk in Nice waarbij drie mensen zijn vermoord. Het CCIF heeft onder meer via Twitter zijn medeleven betoond en de terreurdaad afgekeurd.