Bron: youtu.be

Tot voor kort had Lale Gül nog niet eens afscheid genomen van haar ouderlijk huis. En de enige persoon die ik zuiver zag reageren op de petitie was Fatima Elatik. Zij twitterde: “Ik steun Lale volledig in haar zoektocht en haar strijd voor haar behoefte aan vrijheid. Maar ik ga niet meedoen aan deze massale hysterische misbruik actie. Het ene keurslijf opgeven voor het volgende, lijkt me niet gezond voor haar.”

In bovenstaande video, gemaakt voor Nieuw Wij, leg ik uit waarom de situatie Lale Gül disproportioneel is. Ik spreek over mijn eigen ervaringen met het stappen uit een gesloten gemeenschap en over mijn boek Exodus uit de vuurtoren. Dat boek schreef ik pas nadat de cirkel van mijn leven rond was, ik de betrokkenen vergeven had en geheeld was van de eerste 32 jaar van mijn leven. Dat is heel wat anders dan nog midden in de situatie zitten en mogelijk een vrijdenker worden, maar mogelijk ook niet. Meteen trauma analyseren, heeft geen enkele zin. Het is een geleidelijk proces, waar psychologie, spiritualiteit, fysiologie en intellect bij komen kijken.

Vanzelfsprekend walg ik van alle doodsbedreigingen die Lale Gül krijgt. Ik weet er zelf alles van. “Ik ga je vermoorden. Niemand zal je geloven,” heb ik zelf ooit eens te horen gekregen. Niet voor niets liep ik daarna jarenlang met pepperspray rond.

Lale Gül moet los van alles en iedereen haar eigen stappen zetten. Haar ontwikkeling heeft tijd nodig. Dat is logisch. Voor mij is ze een zuster. Ze mag er altijd met mij over spreken, zodat ze niet het wiel zelf opnieuw hoeft uit te vinden. Tegelijk zeg ik: we moeten kappen met deze onzin – lees vooroordelen. Exact dezelfde mechanismen zijn van kracht in andere gemeenschappen en omgevingen. Ik woonde in een gegoede buurt naast het Museumplein, maar had alles behalve een leven vol privilege. Ik groeide op in een orthodox-joodse gemeenschap die zaken onder het tapijt schoof en niet naar behoren gehandeld heeft.

In mijn video spreek ik over de vier fases van vrijdenken wanneer iemand uit een gesloten gemeenschap stapt:

– De fase van de ontworsteling uit de gesloten gemeenschap;
– De fase van de reactie op fase één;
– De fase van het authentieke zelf;
– De fase van normalisatie en status quo.

Zelf zit ik in fase drie.

Zuiverheid in plaats van een politiek spel

Iemand als Ayaan Hirsi Ali weet hoe ze met de politiek moet omgaan en heeft het punt in haar leven al bereikt dat zij zich op haar manier in het politieke domein weet te manoeuvreren. Lale Gül inzetten, is net zoiets als Pablo Picasso die zich vergreep aan een 17-jarige. Dit terwijl hij getrouwd was en uitriep dat de jongedame waar hij een affaire mee begon, ‘in haar primetime’ was, net als hij, waarmee hij wilde zeggen dat de jongedame wist waar ze aan begon en bewust keuzes kon maken zonder gemanipuleerd te worden. Pablo Picasso was toen zelf eind veertig.

Voor verhalen zoals Ik ga leven is gelukkig ruimte in Nederland en ik steun Lale Gül. Onderdrukkende milieus zijn in mijn ogen problematisch in onze maatschappij. Maar exact dezelfde mechanismen zijn van kracht in andere gemeenschappen en omgevingen. Ik groeide op in een orthodox-joodse gemeenschap die ernstig tekort schoot en niet goed handelde. Of concreter: mij niet uit huis heeft geplaatst. Door de religieuze rigiditeit, stupiditeit en dwangmatigheid heb ik uiteindelijk een existentiële prijs moeten betalen van biologisch geen kinderen hebben.

Ik heb nooit naar anderen gewezen en altijd mijn eigen verantwoordelijkheid voor mijn leven genomen, totdat dit mij overkwam en ik niet anders kon dan de loop van mijn geschiedenis gebruiken om een statement te maken en te zeggen: dit nooit meer, voor niemand niet. Ik mag dan wel naast het Museumplein zijn opgegroeid, de gradatie van mijn geschiedenis is heftiger, hoezeer vergelijken echt niet hoeft.

IMG_6762_rechtervuist_31mm (2)

Dina-Perla Portnaar

Schrijver en spreker

Dina-Perla Portnaar is schrijfster van de autobiografie Exodus uit de vuurtoren, Schaduw achter en gezicht naar de zon en de gids voor …
Profiel-pagina
Al 10 reacties — praat mee.