De migranten uit de jaren ’60 kwamen onder andere bij Melkunie en Fokker te werken. In een ander land en in een andere cultuur pionierden ze en bouwden ze aan een betere toekomst. Door te vertellen hoe dat was, willen ze het migrantenleven van die tijd voor het voetlicht brengen. “Zonder hen was de Nederlandse economie nooit sterk zoals die nu is”, zegt Sahin Yildirim, initiatiefnemer van het project bij Atlas Cultureel Centrum.

Door gastlessen wil het centrum leerlingen kennis laten maken met het begrip ‘migratie’ en de geschiedenis van migrantenouderen uit hun eigen stad. De kinderen interviewen de ouderen en tekenen de verhalen op. Die verhalen worden vervolgens weer gedeeld in de stad waar de ouderen vandaan komen. De migrantenouderen krijgen zo een podium om hun eigen levensverhaal te vertellen en waar ze trots op dat verhaal kunnen zijn. “Laten we samen de opa’s en oma’s, mama’s en papa’s en (klein)kinderen van gisteren ontdekken om vandaag te begrijpen”, stelt Yildirim.

Hij is ervan overtuigd dat het vertellen van de verhalen bijdraagt aan het besef dat we leven in een samenleving van vrijheid, solidariteit en vrede. “Met het vastleggen van deze migratieverhalen brengen we onze gezamenlijke geschiedenis in beeld en genereren aandacht voor migratie in het algemeen en migrantenouderen in het bijzonder.”

Scholen die interesse hebben kunnen contact opnemen met Atlas Cultureel Centrum via [email protected].

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.