‘De beste wensen voor 2018, beste Tweede Kamer-leden’. Nazeli is 15 en schrijft een nieuwjaarswens aan de regering. Vanaf 30 december staan deze en andere kaarten online en kunnen Nederlandse burgers ze met een begeleidende tekst sturen naar een bewindspersoon naar keuze. Het platform goeieactie.nu zorgt dat de hele stapel op de goede buro’s belandt.

‘We deden mee aan de schrijfactie van Amnesty International, waarbij we kaarten stuurden aan mensen en overheden ver weg. We realiseerden ons toen dat onze eigen overheidook kinderen rechteloos verklaart en zelf kinderen zoekmaakt. Na meer dan zes jaar in Nederland te leven worden ze uitgezet en niemand kijkt meer naar hen om. Dus in plaats van een kaart naar een ver land te sturen, geven we mensen de kans om ook een kaart naar onze eigen regering te sturen

‘De mini-schrijfmarathon helpt onze bewindspersonen aan een zeer uitvoerbaar goed voornemen’ aldus Rikko Voorberg, mede-initiatiefnmer van de schrijfactie en het Pardonalert; het alternatieve amberalert dat burgers een smsje wil sturen zodra één van de kinderen wordt opgepakt.

De kinderen wonen in karige gezinslocaties. Op de deur hangt een briefje met boetes. Één dag niet melden is zes euro boete, bij twee dagen niet melden wordt je met spullen en kinderen op straat gezet. Ze kennen de tweede kamerleden bij naam, omdat de keuzes van de politiek voor hen hemel of hel betekenen, gedwongen uitzetting of blijven. En daartussen wacht de martelende onzekerheid, omdat elke ochtend de politie kan verschijnen om je definitief af te voeren.

‘Ze willen de hoop niet verliezen, maar dat wordt steeds moeilijker’ aldus Voorberg. De geschreven nieuwjaarskaarten zijn online te vinden op goeieactie.nu/minimarathon. Daar kan iedereen een kaart aanklikken en een bewindspersoon naar keuze. Degene die de kinderkaart verstuurt, kan er ook nog een eigen tekst aan toevoegen. ‘Op deze manier worden de kinderen gehoord, zij hebben namelijk het gevoel dat niemand luistert. Wie een kaart van een kind stuurt, met een eigen oproep erbij, geeft deze veelgeplaagde kinderen een stem’ aldus Mathijs Jaspers, oprichter van goeieactie.nu.

Christa Anbeek en Joost Röselaers over kinderpardon in ‘Het Vermoeden’

“Reiziger er is geen weg, de weg maak je zelf door te gaan.” Dit is het adagium van het zondagochtend televisieprogramma ‘Het Vermoeden’. Marleen Stelling ontmoet bevlogen protestanten – van wereldverbeteraar tot zinzoeker, van bezield gelovige tot spirituele nomade. A.s. zondagochtend 31 december (11.35 uur, NPO2) zijn te gast: Christa Anbeek en Joost Röselaers. Gespreksonderwerp: het kinderpardon. Lees hier verder.

Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.