Voor de Preek van de Leek worden personen gevraagd die in de samenleving van zich hebben laten horen: van theater tot politiek, van dichtkunst tot muziek. Of ze nou gelovig zijn of niet, gepreekt hebben ze nog nooit. Vanaf de kansel leiden ze een eredienst met alle liturgische handelingen die daarbij horen, van votum en groet, het zingen van liederen, verkondiging, gebed tot de zegen. Met de inbreng van hun persoonlijke ervaringen en het kiezen van een Bijbeltekst kunnen ze een stempel drukken op de dienst, maar het samen vieren in de protestantse traditie blijft centraal staan.

Sigrid Kaag is lid van D66 en heeft voor ze minister werd een boeiend diplomatenbestaan geleid. Ze werkte ook voor Shell. Vanaf 1994 bekleedde ze verschillende hoge functies bij de VN, onder andere bij UNICEF en het VN-Ontwikkelingsprogramma. Van 2013 tot 2014 leidde zij de ontwapeningsmissie van de VN met als doel de vernietiging van de chemische wapens in Syrië.

Kaag behaalde haar bachelor Midden-Oostenstudies aan de Amerikaanse Universiteit in Caïro en studeerde ook in Oxford en de Franse École nationale d’administration. Ze is gehuwd met Anis al-Qaq, een voormalig Palestijns ambassadeur en Fatah-politicus en heeft vier kinderen. Ze spreek zes talen vloeiend. Op het Binnenhof wordt haar naam regelmatig genoemd als mogelijke lijsttrekker voor D66 bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

De lekenprekers van 2019 zijn:
– 10 november: Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam
– 17 november: Duncan Stutterheim, ondernemer in Amsterdam
– 24 november: Joris Bijdendijk, chefkok van restaurant RIJKS®
– 1 december: Sigrid Kaag, minister van Internationale handel en ontwikkelingssamenwerking

Preek van de Leek is een initiatief van Doopsgezind Amsterdam en de Protestantse Kerk Amsterdam. Voor de samenstelling en voorbereiding van de nieuwe editie tekenden de Amsterdamse predikanten Henk Leegte, Tim Vreugdenhil en Johan Visser. Zij begeleiden de vier leken op weg naar de kerkdiensten die ze naar eigen voorkeuren kunnen invullen.

Praktische informatie

Plaats: Doopsgezinde Singelkerk, Singelkerk 452, 1017 AW Amsterdam
Datum: 1 december 2019
Tijd: 17.00 – 18.00 uur, borrel na afloop
Info: Preek van de Leek

Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.