Mirella Klomp is protestants (luthers) theoloog, gespecialiseerd in praktische theologie, meer specifiek op het gebied van de rituele en liturgische studies. Haar onderzoek, waarin de zoektocht naar het sacrale centraal staat, bevindt zich doorgaans op de snijvlakken van geleefde religie en de bredere cultuur. Mirella Klomp: “Het is een geweldige kans om als ambassadeur van dit mooie vak te laten zien dat de theologie over veel dingen kan meepraten en een waardevolle stem is in het gesprek, ook in een land waar het christelijk geloof weinig vaste grond meer onder de voeten heeft.”
“Het is een gegeven dat ik deze ambassadeursrol vervul op Nederlands grondgebied”, zegt Klomp. Ze is op haar universiteit projectleider van ‘Grond’ waarin de existentiële vragen door klimaat- en ecologische veranderingen centraal staan: hoe verhouden we ons tot de aarde op een theologisch verantwoorde manier? Dit interdisciplinaire vijfjarige onderzoeksproject neemt ‘grond’ voor deze vragen als uitgangspunt.
“Als kind groeide ik op tussen de weilanden. Uitgestrekte groene graslanden, geordend door slootjes. Urenlang viste ik aan de rand van dit water naar kikkerdril,” zegt Klomp. “Dit was mijn onbezorgde speelruimte. Maar in grond schuilt ook gevaar. Op de bevroren bospaadjes op weg naar school kon je een lelijke smak maken. Hoe ouder ik word, hoe meer ik besef dat ons land, Nederland, een unieke verzameling is van uiteenlopende landschappen: van heidevelden tot zandverstuivingen en van oude moerassen tot gebieden van taai veen.”
Klomp is benieuwd naar verhalen over de grond die ons in Nederland draagt. “Hoe grond ons inspireert, of juist klem zet. Hoe grond verbindt of verdeelt. Wat grond zegt over wie wij zijn.” Als theoloog des vaderlands verzamelt ze komend jaar deze verhalen en brengt daarmee de theologie in gesprek met de maatschappij.