Rood staan op de lopende rekening tegen het einde van de maand. Is dat armoede?

“Ja dat zou ik armoede willen noemen. Zeker als die situatie terugkeert. Aan het einde van hun geld hebben mensen dan nog een stuk maand over.”

Moeten sparen voor je een wasmachine kunt kopen, is dat armoede?

“Ik denk het wel. Veel armen hebben dat probleem.”

Een jaar niet op vakantie kunnen gaan, omdat je een televisie moet aanschaffen. Is dat armoede?

“Als dat komt door blijvend geldgebrek, is dat armoede.”

Hoe zou u armoede definiëren?

“Er is sprake van armoede als je door gebrek aan geld niet volwaardig aan deze samenleving kunt deelnemen, als je voortdurend moet denken: Hoe kan ik rondkomen? Elke dag weer. Dat je kinderen niet mee kunnen doen aan allerlei activiteiten. Je leeft wel in een samenleving, maar je hoort er niet echt bij. Er is sprake van armoede als er sprake is van uitsluiting.”

Hoe groot is de groep van mensen die in armoede leven?

“Volgens officiële cijfers gaat het om tien procent van de bevolking. Het aantal is na 2008 sterk gestegen. Nu stabiliseert het cijfer weer wat en blijft het aantal ongeveer gelijk. Het schijnt zelfs iets minder te worden. Dat is te danken aan het lichte economische herstel. Mensen krijgen dan toch weer iets gemakkelijker tijdelijk een baan. En het schijnt dat de uitkeringen ook weer iets zijn verhoogd.”

Lees hier verder.

Bron: Raadvankerken.nl

klaasje

Klaas van der Kamp

Classispredikant

Klaas van der Kamp is classispredikant in de Protestantse Kerk en was lange tijd algemeen secretaris van de Raad van Kerken in Nederland.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.