In de K7 zijn meer dan tweehonderd moskeeën vertegenwoordigd uit het hele land. Het verbond wil dat Halsema vanavond de situatie in Gaza benoemt en wijst daarbij op de geschiedenis van 4 mei. Naast de Nederlandse slachtoffers van oorlogsgeweld wordt de afgelopen jaren ook voor andere conflicten aandacht gevraagd. van de apartheid in Zuid-Afrika, de dictatuur in Chili tot de woorden die burgemeester Halsema wijdde aan de oorlog in Oekraïne.

De koepels omschrijven dodenherdenking van de meest plechtige nationale momenten, en het herdenken van de slachtoffers van de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog is van grote waarde. “Juist deze tijd van rouw, herinnering en contemplatie mag daarom worden aangegrepen om de verschrikkingen van toen te vertalen naar lessen voor het heden”, schrijven de zeven organisaties.

Dubbele standaard

De koepels stellen dat er sprake is van een dubbele standaard als het gaat om herdenken en benoemen. Nu Israël oorlog voert in Gaza, zwijgen de autoriteiten volgens de moskeeën worden tegengeluiden tegen dit onrecht met demonstratieverboden onmogelijk gemaakt.

De organisaties wijzen erop dat er nu een oorlog wordt gevoerd tegen de Palestijnse bevolking, dat kinderen nu omkomen van de honger en dat de verantwoordelijke leiders daar nu mee wegkomen. “Wij vragen de burgemeester van Amsterdam daarom de link te leggen tussen toen en nu. En dus het leed van Gaza ook te benoemen.  “Want waarom sprak u zich wel uit met een verwijzing naar de oorlog in Oekraïne, maar is er nu het gaat om Gaza die pijnlijke stilte van de dubbele maat?”

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.