Een exemplaar van de Koran in het openbaar verbranden of verscheuren gebeurt ook in Nederland met enige regelmaat. “Het punt is dat je dit in een democratisch land niet kunt verbieden, omdat het vernielen van een koran als vrijheid van meningsuiting wordt gezien,” schreef RTL Nieuws-columnist Yeşim Candan eerder dit jaar nog. “Iets waar ik – voorvechter van het vrije woord – het dus absoluut niet mee eens ben. Het willens en wetens beledigen en kwetsen van moslims valt onder microagressie.”
De samenwerkende moskeekoepels delen dat inzicht. “Volgens de vaste rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens worden uitingen die een aanval inhouden op een voorwerp van religieuze verering, niet beschermd door de vrijheid van meningsuiting. De burgemeester dient deze uitingen dan ook te verbieden ter bescherming van de zogeheten ‘religieuze vrede’. Uitingen die aanzetten tot haat en religieuze intolerantie, denk aan het verbranden van de Koran, zijn niet toegestaan. Dit staat manifestaties zelf, het betogen – eventueel met borden of spandoeken – verder niet in de weg. Aan dit recht wordt zo dan ook niet getornd.”
De moskeeën hopen met dit initiatief een bijdrage te leveren aan meer harmonie en rust in de samenleving en duidelijkheid te creëren wat betreft de kaders van de uitingsvrijheid. Het samenwerkingsverband wordt onder meer op het punt van de “toolkit tegen Koranschennis” juridisch ondersteund en geadviseerd door professor Tom Zwart, hoogleraar cross-cultureel recht aan de Universiteit Utrecht.