Dit stappenplan is een handleiding en aansporing voor burgemeesters om actief te handelen bij kennisgeving van betogingen die gepaard gaan met schennis van de Koran of andere heilige boeken. “Hierbij heeft het bevoegd gezag niet enkel het recht van de betogingsvrijheid te eerbiedigen, maar ook – en dat lijkt tot op heden nauwelijks te gebeuren – die van de godsdienstvrijheid,” zo schrijven de opstellers.

Volgens de vaste rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens worden uitingen die een aanval inhouden op een voorwerp van religieuze verering, niet beschermd door de vrijheid van meningsuiting (Otto-Preminger-Institut, r.o. 49). “De burgemeester dient deze uitingen dan ook te verbieden ter bescherming van de zogeheten religieuze vrede. Uitingen die aanzetten tot haat en religieuze intolerantie, denk aan het verbranden van de Koran, zijn niet toegestaan,” zo stelt de K7. “Dit staat manifestaties zelf, het betogen – eventueel met borden en/of spandoeken – verder niet in de weg. Aan dit recht wordt zo dan ook niet getornd.”

De moskeeën hopen met dit initiatief een bijdrage te leveren aan meer harmonie en rust in de samenleving en duidelijkheid te creëren wat betreft de kaders van de uitingsvrijheid. Escalaties zoals zaterdag 13 januari in Arnhem worden hiermee volgens de K7 voorkomen.

Het samenwerkingsverband wordt onder meer op het punt van het Stappenplan tegen Koranschennis juridisch ondersteund en geadviseerd door professor Tom Zwart, hoogleraar cross-cultureel recht aan de Universiteit Utrecht.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al 2 reacties — praat mee.