Omdat mensen meer dan ooit op zoek zijn naar betekenis in hun leven, mogen toenaderingen naar uitwisseling positief uitgelicht worden, vindt het drietal. “We zijn overtuigd van de relevantie voor persoon en samenleving. Het idee om onze passie voor levensbeschouwelijke diversiteit te delen met iedereen heeft ons zover gebracht een onafhankelijk en pluralistisch tijdschrift uit te brengen.”

“Wij gaan hiermee graag in tegen de trend dat religies of andere levensbeschouwelijke kaders naar de privésfeer teruggedrongen zouden moeten worden. Voor ons is een levensbeschouwelijk kader immers iets dat je elke dag in elke handeling en elke gedachte altijd met je meedraagt, samen met al die andere facetten die ons tot mens maken.”

Volgens Sander Herremans, Kato De Winne en Beyza Yilmaz is niemand ‘neutraal’. In hun welkomstwoord schrijven ze: “We hebben allemaal onze uitgangspunten en specifieke achtergrond. Met Spirit willen we aantonen dat iedereen levensbeschouwelijke ideeën met zich meedraagt en in de praktijk omzet. Sommigen doen dat heel expliciet, anderen eerder onbewust.”

Schermafbeelding 2024-12-13 210925

“Levensbeschouwingen stellen de vragen die er echt toe doen: ‘Waarom leven wij?’, ‘Wat moet je doen om een goed mens te zijn?’, ‘Hoe ziet de ideale maatschappij eruit?’, ‘Hoe moeten we omgaan met elkaar?’, ‘Wat maakt het leven waardevol?’, enzovoort. De inspiratie die we uit onze levensbeschouwelijke achtergrond halen om over die vragen na te denken, mag gerust een grote rol spelen in ons alledaagse maatschappelijke leven. Geen twee mensen zijn identiek. De manier waarop we onze levensbeschouwing beleven, interpreteren en uitdragen verschilt dus ook van mens tot mens. Er zijn niet enkel verschillen tussen de levensbeschouwingen, maar ook binnen elke levensbeschouwing zelf. Net zoals de interne verschillen volgens ons een verrijking kunnen zijn, zijn de verschillen tussen die grote kaders dat ook: ze houden ons een spiegel voor, laten ons nadenken en ontdekken. Geloven – of overtuigd zijn van iets – is altijd ook twijfelen en blijven open staan voor nieuwe inzichten of invalshoeken. Door de ander leren we onszelf beter kennen.”

“We zijn ons ervan bewust dat dit vaak erg moeilijk kan zijn, confronterend en ongemakkelijk. Diversiteit kan een verrijking zijn, maar ze komt wel met een prijs. Ze vraagt immers een zelfkritische houding van ons allemaal, goede wil om steeds te blijven luisteren naar elkaar en we moeten bereid zijn om af en toe ons houvast ook eens los te laten. In onzekere en ingewikkelde tijden heeft niet iedereen daar altijd evenveel zin in.”

Via deze link zijn de doorverwijzingen naar de socials en artikelen van tijdschrift Spirit te vinden.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.