In totaal deden 10 moslimjongeren en 2 begeleiders mee aan deze succesvolle editie van ‘Komt een moslim in het klooster’, een initiatief van Bureau Intermonde en de website Nieuwwij.nl. De bekroonde film Des hommes et des Dieux, over het verhaal van de vermoorde Trappistenbroeders in het Algerijnse Tibhirine (1996), stond centraal tijdens het weekend en vormde eigenlijk ook de aanleiding. Ondanks het geweld dat in deze film voorkomt, gaat het verhaal vooral over de solidariteit tussen niet-moslims en moslims en werk maken van je religieuze overtuiging.

Na een informatief voorstelrondje – de deelnemers moesten aangeven wat ze van het weekend verwachtten en of ze ooit een andere naam hadden gekregen – was er de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de kerkzaal. Zuster Julian gaf o.a. aan wat de symboliek is van bepaalde voorwerpen en waarom de kerk richting het oosten is gebouwd. Het avondeten smaakte de deelnemers prima, waarna een aantal fragmenten van Des hommes et des Dieux getoond. De aanwezige zusters waren zichtbaar onder de indruk van de ‘diepte’ van de gesprekken en de ‘openheid’. Tegen 21.30 uur werd het gesprek beëindigd door Anne Stael, die het hele weekend verantwoordelijk was voor een goed verloop van de verschillende onderdelen. Na een kop koffie en thee, hapje en drankje gingen de meeste deelnemers meteen door naar bed. Een aantal deelnemers zou nog tot diep in de nacht ‘theologische gesprekken’ voeren.

De volgende ochtend stond allereerst op het programma: ‘Lauden en eucharistie’. Bij dit onderdeel waren ook islamitische deelnemers aanwezig die – zo bleek ’s middags – door de zusters tijdens de dienst waren uitgenodigd om zich voorin de kerk bij de groep zusters te voegen. Voor deelnemers die niet christelijk zijn gedoopt en praktiserend zijn, is het niet mogelijk om mee te doen aan de eucharistie. Wel waren de aanwezige moslimjongeren welkom om aan dit onderdeel op alle overige onderdelen mee te doen. Na een heerlijk onbijtje werd al snel duidelijk dat de geplande wandeling door het bos onmogelijk was vanwege het slechte weer. Vandaar dat werd besloten om een gesprek te beginnen over het ‘dagelijkse kloosterleven’. Hoe ziet dat er eigenlijk uit? Is het Vaticaan de baas van het klooster? Wordt er wel eens geknuffeld in het klooster? Deze en tientallen andere vragen beantwoordden de aanwezige zusters. Het mooie was dat de film Des hommes et des Dieux af en toe weer terug kwam in deze gesprekken. Bijvoorbeeld toen het ging over intimiteit. Omdat het bleef regenen, werd besloten om te beginnen met een rondleiding door het klooster. Dat zou eigenlijk vrijdag al gebeurd zijn, maar vanwege het late aankomen van een aantal deelnemers, was dit onderdeel slechts zeer beperkt doorgegaan. Allereerst werd de ‘boekbinderij’ bezocht, normaal gesproken niet toegangelijk voor gasten. Hierna werden bijna alle andere ruimten in het klooster bezocht, variërend van de eetzaal tot een nog niet definitief ingerichte gebedsruimte en van de keuken tot de indrukwekkende bibliotheek. Ook tijdens dit onderdeel kwam de film Des hommes et des Dieux zo af en toe weer terug.

Na een heerlijke maaltijd, nasi met kroepoek én een overheerlijk toetje, was het tijd voor een korte terugblik op het weekend. Wat had de deelnemers geraakt? Wat waren bijzondere momenten geweest? Deze vragen leidden tot uitsluitend positieve reacties variërend van “Ik heb nu pas het gevoel dat we gaan beginnen” tot “Ik heb me hier echt veilig gevoeld als moslima. Hier hoef ik me niet te schamen of verdedigen voor mijn geloof”. Na een soms emotioneel afscheid gingen de deelnemers huiswaarts. Wellicht kan er volgend jaar weer eens iets gezamenlijks worden georganiseerd, bijvoorbeeld naar aanleiding van het nog te verschijnen dagboek van één van de vermoorde Trappistenbroeders, broeder Luc. Voor meer info over dit boek, klik hier.

Voor meer informatie over het Trappistinnenklooster: www.koningsoord.org.

Greco Idema

Greco Idema

Eigenaar Bureau Intermonde

Greco Idema is eigenaar van Bureau Intermonde, een interreligieus advies- en organisatiebureau. De afgelopen jaren ontwikkelde hij (soms …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.