De moslimorganisaties schrijven dat De Vries populair was onder moslims. “Als één van de weinige bekende Nederlanders ontmaskerde en bestreed hij de extreemrechtse retoriek van bepaalde politici in de Tweede Kamer. Hij weigerde mee te gaan in het gure en xenofobische klimaat dat onze samenleving steeds meer domineert en bedreigt.”

De verklaring van onder meer de Federatie Islamitische Organisaties, meldt dat moslims zeer  meeleven met familie en nabestaanden. “De daders, medeplichtigen en opdrachtgevers moeten opgespoord worden, berecht worden en voor een lange tijd achter de tralies verdwijnen. Dat zijn wij als samenleving verplicht aan de man die zoveel voor ons allen heeft betekend.”

De recente uiting van de moslimorganisaties sluit aan bij de observaties van Jaswina Elahi, cultuurwetenschapper en columnist voor website De Kanttekening. In haar laatste column, die verscheen tussen de moordaanslag en het overlijden van De Vries, schrijft ze: “De moordaanslag op zijn leven heeft mij zeer aangegrepen, net zoals deze aanval veel mensen om mij heen heeft geraakt, van jong tot oud. Als ik de berichten op social media lees, valt het mij bovendien op hoezeer hij geliefd is bij verschillende etnische groepen. En dat is niet vreemd, want hij kwam ook voor hen op.”

En verderop: “Niet alleen zware criminelen maakten er geen geheim van dat Peters leven op het spel staat, ook de doodsbedreigingen van boze pro-Zwarte Piet-aanhangers bereikten hem. Maar sinds eergisteren wordt hij alom geprezen om zijn moed, scherpte en rechtvaardigheidsgevoel.”

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.