Islamofobie is in de laatste jaren sterk toegenomen, zowel islamofobe incidenten als islamofobe berichtgeving. De grote diversiteit binnen de moslimgemeenschap in Nederland is niet terug te zien in de media en het publieke debat. De moslimstemmen die aan het woord komen zijn vaak beperkt tot de ‘knuffelmoslim’ of de ‘boze salafist’. Door een podium te bieden aan de diversiteit van diverse moslimstemmen in Nederland hoopt The Hague Peace Projects bij te dragen aan een platform voor inclusieve, verbindende maar ook vooral kritische moslimdenkers.

Centraal staat (zelf)representatie van de moslim in het publieke debat en in de media. Het gebrek aan zelf-representatie is van invloed op de toenemende islamofobie en staat de emancipatie van de moslims in de weg. Tot slot wil The Hague Peace Projects ook kijken of er mogelijkheden zijn voor een inclusieve en kritische platform van Nederlandse moslims.

muslim-represents-2Aanwezige sprekers zijn:

  • Abulkasim Al-Jaberi – Schrijver en activist met Iraakse wortels. In het verleden heeft hij gewerkt als journalist in Egypte en momenteel is hij actief in de antiracisme beweging en de Palestina solidariteitsbeweging.
  • Dino Suhonic van Stichting Maruf, een platform voor queer moslims in Nederland en daarbuiten.
  • Dr. Margreet van Es, momenteel werkzaam als postdoctoraal onderzoeker bij Universiteit Utrecht. Onlangs is haar boek verschenen “Stereotypes and Self-Representations of Women with a Muslim Background: The Stigma of Being Oppressed”, over de invloed van stereotype beeldvorming op de zelf-representatie van vrouwen met een islamitische achtergrond.
  • Drs. Yusuf Çelik, expert hermeneutiek, promovendus aan Edinburgh University.

Moderator: Mw. Nawal Mustafa, werkzaam bij Amnesty International.

Er is live muziek van Emine Bostancı op de klassieke kemençe en Cengiz Arslanpay op de ney.

Praktische informatie:
Datum: 16 maart 2017
Aanvang: 19:00 (inloop)
19:15 paneldiscussie
20:15 pauze
20:30 muziek
20:45 vervolg paneldiscussie
21:30 naborrelen
22:00 afloop
Locatie: Theater Kikker, Ganzenmarkt 14, Utrecht
Aanmelden: entree is gratis, maar aanmelding moet via Eventbrite.

Bron: The Hague Peace Projects

Al 12 reacties — praat mee.