Het juryrapport: “De jury waardeert het werk van Nancy Nijsten omdat ze, na hulp te hebben ontvangen in een periode van armoede, besloot om zelf ook hulp te bieden. Ze wachtte niet op toestemming en begon gewoon met het uitdelen van brood uit haar achterbak. Inmiddels is zij de voedselbank van zo’n honderd gezinnen in Parkstad. Niet op basis van pasjes – zoals bij veel voedselbanken in Nederland inmiddels gebruikelijk is – maar op basis van vertrouwen.”

En de jury vervolgt: “Dat vertrouwen is een heel menselijke benadering, maar het is ook een politieke boodschap: probeer niet alles dicht te regelen, maar waardeer mensen om wie ze zijn. Met die instelling is Nancy Nijsten een waardige winnaar van de Ab Harrewijn Prijs 2024.”

De overige vier genomineerden waren:

  • Anna Kowalska van POLKA – Centrum voor Poolse Vrouwen in Den Haag. POLKA, met inmiddels dertig vrijwilligers en twee locaties, is vijf jaar geleden opgericht om Poolse vrouwen goed te informeren, te activeren en integratie in de lokale samenleving te stimuleren
  • Ninny Duarte projectleider van Volhouders Rotterdam en zelf slachtoffer van de toeslagenaffaire, zet zich in om de relatie tussen slachtoffers en overheid te herstellen. Met het Volhouders-project bieden slachtoffers elkaar ondersteuning en herstellen zij samen van wat er is gebeurd.
  • Saskia Brandewijn zet inmiddels zeven jaar ervaring in de bijstand en isolement om in vrijwilligerswerk bij een cliëntenplatform. Daar adviseert ze overheden hoe cliënten wel/niet te ondersteunen.
  • Sannie Post, Rian van Pelt en Ellen van Zuylen namens Broodje Aap & Linke Soep uit Tilburg. Deelnemers en vrijwilligers praten, koken en eten met elkaar. Een lage drempel naar nieuwe contacten en plannen voor de toekomst.

De Ab Harrewijn Prijs is een initiatief van de gelijknamige stichting. De stichting steunt vooral op parti­culiere giften, maar krijgt ook ondersteuning van: De Linker Wang, platform voor geloof en politiek, GroenLinks, Stichting Steunfonds DISK, Emmaus Parkwijk en Emmaus Haarzuilens.

Ab Harrewijn

Ab-Harrewijn-Prijs_logo

De Prijs is vernoemd naar Ab Harrewijn (1954-2002), theoloog, dominee, arbeidspastor bij DISK Amsterdam, voorzitter en Tweede Kamerlid van GroenLinks. Ze wordt jaarlijks uitgereikt sinds 13 mei 2003, een jaar na het plotselinge overlijden van Ab Harrewijn.

De jury van de Ab Harrewijn Prijs bestaat uit Hub Crijns (voormalig directeur DISK), Kees Vendrik (oud-collega van Ab in de Tweede Kamer), Nora Kasrioui (winnaar 2018), Job de Haan, (bestuurslid De Linker Wang), Eddy Reefhuis (oud-studiegenoot van Ab) en Els Veenis (voormalig partijbestuurder). De winnaar van de Ab Harrewijn Prijs krijgt een kunstwerk met bijbehorende cheque van 5000 euro uitgereikt. Voor de andere vier genomineerden is een prijs van 1500 euro beschikbaar.

Afbeelding van WhatsApp op 2024-05-11 om 16.44.25_5cba7e05
Winnares Nancy Nijsten (rechts) met jurylid Kees Vendrik Beeld door: Job de Haan
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.