Deze verklaring is geen basis voor een goed gesprek, zoals hier en daar beweerd wordt, integendeel. Deze verklaring provoceert en polariseert, zet de tegenstellingen scherper neer en is kwetsend voor heel veel mensen, met name voor mensen die hun christen-zijn en hun homoseksualiteit/geslachtsverandering willen combineren. Daarnaast zijn er ook in christelijke kring jongeren die worstelen met hun seksuele geaardheid en/of genderidentiteit. Wat betekent dit voor hen? Het maakt het hen in ieder geval niet gemakkelijker om uit de kast te komen. De Nashville-verklaring is een klap in het gezicht van de  LHBTI-gemeenschap en van allen die deze een warm hart toedragen.

In 1989 liet ik me uitschrijven uit de Rooms-Katholieke kerk, omdat ik me daar als lesbische vrouw niet langer thuis voelde. Ook de Katholieke kerk laat immers geen ruimte voor homoseksualiteit, althans niet voor de homoseksuele levenswijze. Ik vond en vind tot op de dag van vandaag een kerkelijk thuis in een (destijds) gereformeerde gemeente, waar ook de kinderen van mij en mijn toenmalige partner konden worden gedoopt. Maar deze gemeente maakt sinds 2004 deel uit van de Protestante Kerk Nederland (PKN). Binnen die PKN zijn er voorgangers die deze Nashville-verklaring hebben ondertekend. Dat voelt niet goed! Wat nu? Moet ik me ten tweede male laten uitschrijven uit een kerk? Ik twijfel, omdat ik het een grote stap vind. Ik wil dan ook niet over één nacht ijs gaan en hier goed over nadenken en spreken met anderen. Ik zou dan gastlid kunnen worden van mijn gemeente, waar ik me nog steeds thuis voel en waar mensen ook verontwaardigd zijn over de verklaring.

god-the-father-2662308_1920-1
Beeld door: Pixabay

Mijn geloof raakt het niet. Immers, God is een God van onvoorwaardelijke liefde, dus dat zit wel goed. Daar heb ik ook nooit aan getwijfeld. In Zijn gemeente is iedereen welkom. Maar het zijn mensen, die menen alwetend te zijn, die iedere keer kwetsende opmerkingen maken met een zekerheid die beschamend is en op grond van teksten die niet als zodanig bedoeld zijn. In mijn boek (Kom tot de Vader, kom zoals je bent) maak ik duidelijk dat het in de Bijbel nergens gaat over homoseksualiteit, maar daarin voorspel ik ook dat aan deze discussie nooit een einde zal komen. Ik vrees dat ik gelijk krijg.

Het is natuurlijk geen oplossing als ik me laat uitschrijven bij de PKN, maar wel een statement. Niets doen is geen optie, zo voelt het althans voor mij. Ik ben niet alleen gekwetst, maar ook woedend! Hoe doen andere christenen dat?

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.

Jojanne van Aalst

Journalist

Jojanne van Aalst (1954) is opgeleid als maatschappelijk werker, maar maakte later de overstap naar de journalistiek. Gedurende 28 jaar …
Profiel-pagina
Al 9 reacties — praat mee.