Het initiatief voor een landelijke herdenkingspraktijk is enkele jaren geleden genomen door het Humanistisch Verbond. Zelfdoding van een naaste is voor velen een moeilijk bespreekbaar onderwerp. In onze huidige samenleving zijn sterven en rouw naar de marge gedreven, en de complexe rouw die mensen doormaken na verlies door zelfdoding leent zich al helemaal niet voor openhartigheid. Gevoelens van schuld en schaamte en de vele onbeantwoorde vragen maken het mede tot een eenzaam proces. Jaarlijks plegen ca. 2000 mensen in Nederland suïcide. Bij mensen van 30 tot 60 jaar is zelfdoding, na kanker en hart- en vaatziekten, de meest voorkomende doodsoorzaak. Onder jongeren is de laatste jaren een onrustbarende toename van het aantal zelfdodingen te zien.

Samenzijn, stilstaan en getroost verder gaan

De herdenking is bedoeld om specifiek deze groep nabestaanden erkenning en herkenning te geven. Mensen uit alle culturen en van alle levensovertuigingen.
Er is ruimte voor herdenken van de overledenen, voor eigen intenties, voor ontmoeting, troost en bemoediging. Ook mensen die in hun vrienden- of kennissenkring of op het werk iemand hebben verloren door suïcide, evenals zorgprofessionals en hulpverleners zijn welkom.

De bijeenkomst start om 14.30 uur met een informele inloop. Van 15.00-16.00 uur vindt de herdenkingsbijeenkomst plaats. Voor de kinderen is er een knutselactiviteit als nevenprogramma. Nadien kan men napraten in het Lindenbergcafé en zijn er speciaal opgeleide gespreksvrijwilligers aanwezig.

Organisatie

De nationale herdenking voor nabestaanden van suïcide is een initiatief van Het Humanistisch Verbond, de Coalitie van Betekenis tot het Einde en Stichting Huis van de Mens Groot Amsterdam. De herdenking in Nijmegen is georganiseerd door ritueelbegeleiders Esther Zawiolkowski (Astarte rituelen & ceremonies) en Heleen Litmaath (Granaatappel ritueelbegeleiding), Humanistisch Verbond Regio Nijmegen, Huis van Compassie, RIBW Nijmegen & Rivierenland, Dienst Geestelijke Verzorging Radboudumc, Sterker Sociaal Werk (COiL), Gemeente Nijmegen, Hindoestaanse Gemeenschap Shree Naam Mandir Wijchen e.a.

Praktische informatie:

Datum: zondag 14 april 2019
Aanvang:14.30 uur
Locatie: De Lindenberg, Valkhofzaal, Ridderstraat 23 in Nijmegen
Entree: vrij
Aanmelden: er is een beperkt aantal plaatsen. Aanmelden via Esther Zawiolkowski, Astarte Rituelen & Ceremonies: astarterituelen@gmail.com.
Meer informatie: facebook.com/SamenSuicideHerdenken

Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.