De Nationale Iftar 2023 werd georganiseerd door de Nederlands-Turkse Ondernemersvereniging (HOTIAD) samen met het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en wordt tevens gedragen door het Overlegorgaan Joden, Christenen en Moslims (OJCM). Hikmet Gürcüoğlu (voorzitter HOTIAD) benadrukt het belang van respect voor elkaars verschillen: “Onderlinge verschillen zijn onvermijdelijk, iedereen heeft recht op zijn eigen specifieke identiteit met de verschillende componenten, zonder te ontkennen of te vergeten wat we gemeen hebben.”

Keynote sprekers waren Franc Weerwind (minister voor Rechtsbescherming), Rabin Baldewsingh (Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme), René de Reuver (Scriba van de Protestantse Kerk) en Haluk Songur (hoogleraar Islamitisch Recht). Er waren meer dan tweehonderd deelnemers met diverse achtergronden.

Schermafbeelding 2023-04-12 152207
Mirjam Ateş-Snijdewind en minister Franc Weerwind

Weerwind had de eer de Vredesprijs uit te reiken. Mensen die zich minimaal tien jaar hebben ingezet voor verbinding in de Nederlandse samenleving komen daarvoor in aanmerking. De winnaar van dit jaar, Mirjam Ateş-Snijdewind, voldoet ruimschoots aan die eis, zo bleek uit de woorden van Weerwind. Hij noemde haar “creatief” en “een ervaren vredestichter” en roemde haar inzet voor het leggen van verbindingen tussen mensen met diverse culturele en religieuze achtergronden. De prijswinnaar kreeg het woord en vroeg aandacht voor de School van Vrede in Almere, waar ze bij betrokken is. Dit is een algemeen bijzondere basisschool waar “het kind leert in verbinding met anderen, met de natuur en over de verschillende wijsheden van de mensheid”.

Lees ook

IMG_2579

Mirjam Ateş-Snijdewind op Wereldcongres Religies voor Vrede

Het grootste mondiale multireligieuze netwerk, Religions for Peace, komt deze week bijeen.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.