De herdenking wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Door middel van kunstvormen en rituelen uit diverse culturen wordt aandacht besteed aan de mensen die vanuit verschillende culturen een verleden met de Nederlandse koloniale tijd hebben. Nederland heeft met ruim twintig landen een koloniaal verleden.

Op 4 mei staan we twee minuten stil bij het leed wat Nederland is aangedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vieren we de bevrijding en is er ook aandacht voor de stappen die zijn genomen en de strijd die is gevoerd richting vrijheid, vanuit de pijnlijke en verdrietige gebeurtenissen uit de Nederlandse koloniale geschiedenis.

“Tegelijkertijd zijn we ons bewust dat we nog op weg naar vrijheid zijn, dit wat betreft het aanpakken van de gevolgen van de koloniale geschiedenis. We zijn er ons van bewust dat kolonialisme nooit meer mag gebeuren en dat wij nog meer mogen waarderen dat we in een mooi kleurrijk land samen leven”, schrijft de organisatie van de herdenking.

Dit jaar staat de organisatie in het bijzonder stil bij het slavernijverleden, vanwege de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden, en bij dwangarbeid. Kinderen en jongeren krijgen een actieve rol. Op het programma staan onder andere toespraken, een meertalige vertolking van het Surinaams volkslied en een vlaggenritueel waarin 35 landen en gebieden vertegenwoordigd worden.

In onderstaand YouTube-fragment is te zien hoe de herdenking er in 2022 uitzag.

Bron: www.youtube.com

De nationale inclusieve herdenking Nederlands koloniaal verleden vindt plaats op woensdag 3 mei van 18.00 tot 20.15 uur bij het Paleis op de Dam in Amsterdam

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.