Wat: Stichting Keti Koti Tafel organiseert 11 verschillende tafels verspreid over Nederland
Waar: Tafels vinden dit jaar plaats in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Middelburg, Tilburg, Groningen en Deventer
Wanneer: verschillende data in de maanden juni en juli, te vinden op www.ketikotitafel.nl/agenda
Waarom: De doelstelling van de Keti Koti dialoog tafel is het vergroten van het bewustzijn van de innerlijke en sociale conflicten en blinde vlekken die voortkomen uit de complexe historische en sociale achtergronden van het Nederlandse slavernij en koloniale verleden en het verkrijgen van nieuwe inzichten die leiden tot een samenleving vrij van discriminatie en racisme.
Thema's
De Keti Koti Tafels dragen elk een eigen thema waarbij afgestemde dialoogvragen invulling geven aan een onderwerp dat verbonden is aan de de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden. Zo gaat het op het Krugerplein in Amsterdam over het delen van de verschillende familiegeschiedenissen in het stadsdeel met ‘Familiegeschiedenissen: wie is je vader, wie is je moeder?’, in Rotterdam gaan de dialoogkoppels met elkaar in gesprek over het thema ‘De pijn van ons gedeeld verleden’ en in Groningen heeft men gekozen voor ‘Het herkennen, erkennen en toekennen van waardigheid’.
Wat is de Keti Koti Tafel?
Aan de Keti Koti Tafel staan witte en zwarte Nederlanders stil bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden. Tijdens de dialoog gebruiken we een gezamenlijke maaltijd die ons herinnert aan het slavernijverleden waarbij aan het begin en aan het eind, passende rituelen worden uitgevoerd. Tussen de gesprekken door zingt een koor de treur- en bevrijdingsliederen die gezongen werden ten tijde van de slavernij.
De bijeenkomst is opgebouwd uit de volgende elementen; A) rituele handelingen, B) een gestructureerde dialoog, C) een gereconstrueerde slavenmaaltijd, en D) treur en vrijheidsliederen uit de slavernijperiode. Al deze elementen tezamen dragen bij aan het bespreekbaar maken van vaak pijnlijke en schurende onderwerpen.
De Keti Koti Tafel is geselecteerd door Movisie, het landelijk kenniscentrum voor het sociale domein als 1 van de 3 beste interventies om vooroordelen en discriminatie te bestrijden.
Wie zijn wij?
De stichting Keti Koti Tafel is in 2012 in het leven geroepen om witte en zwarte Nederlanders middels dialoog te betrekken bij de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 en de erfenis hiervan. Inmiddels heeft de Stichting Keti Koti Tafel circa 12.000 deelnemers met elkaar in dialoog gebracht in samenwerking met ruim 85 musea, kennisinstellingen, overheden maatschappelijke en onderwijsinstellingen, stadsarchieven, kunstinstellingen, bibliotheken etc. in binnen en buitenland w.o. Duitsland en de Verenigde Staten.
Voor een overzicht van alle Keti Koti Tafels verspreid over het land verwijzen we naar onze agenda: www.ketikotitafel.nl/agenda.