In Nederland belandt elk jaar ruim 135 miljoen kilo textiel in de recyclebakken, waarvan uiteindelijk amper één procent hoogwaardig wordt hergebruikt. Omdat gerecycleerde garens moeilijker te verwerken zijn dan garens die alleen nieuwe vezels bevatten, was de productie van volledig circulaire jeans tot voor kort technisch onmogelijk.

Nu werden voor het eerst mechanisch gerecycleerde vezels met chemisch gerecycleerde vezels gecombineerd en kon er zo een jeans geproduceerd worden die even sterk is als een klassiek geproduceerde spijkerbroek.

“Wij zijn ontzettend trots dat we de eerste échte circulaire jeans ter wereld hebben gerealiseerd,” zegt Dion Vijgeboom mede-eigenaar van MUD Jeans. “Hiermee willen we laten zien dat een wereld zonder afval – dankzij een circulaire economie – echt mogelijk en haalbaar is. Chemisch recyclen klinkt niet duurzaam, maar is niet meer dan een verzamelterm voor het op natuurlijke basis oplossen van cellulose materiaal.”

“De textiele afvalberg groeit gestaag. Wij hebben nu bewezen dat we nieuwe textiele producten kunnen vervaardigen uit volledig gerecycled materiaal. Hiermee beperken we niet alleen de omvang van de afvalberg, maar ook de productie van nieuwe materialen”, voegt Maud Kuppen, onderzoekster textiel- en spintechnologie aan Hogeschool Saxion toe.

Schermafbeelding 2022-02-22 002500

Inter Press Service

IPS Vlaanderen is een nieuwsagentschap dat dagelijks persklare artikelen levert aan Vlaamse en Nederlandse nieuwsmedia. De focus ligt …
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.